Дигитална трансформация, мобилност и транспорт, зелена енергетика и лесен достъп на гражданите до административни услуги. Това са само част от въпросите пред градските управи у нас и по света, на които технологиите могат да дадат отговор, стига да го потърсим.

Именно това ще направят представители на десетки общини от България и Европа по време на Smart Cities Summit - една от 12-те паралелни конференции в рамките на Webit.Festival.

Темата на тазгодишното събитие е re:Inventing Europe’s Future. To ще се проведе на 25 и 26 април в София Тех Парк под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова и Европейската комисия. Webit.Festival ще посрещне в столицата повече от 5000 посетители от 90 държави, а над 300 лектори ще споделят безценен опит, натрупан в някои от водещите компании в света.

На съвместен панел кметовете на Тирана и Мостар Ерион Велиаж и Любо Бешлич ще обсъдят добрите примери за интегриране на технологии за подобряване на качеството на живота в градовете си заедно с председателя на Агенцията за развитие на Париж Ермано Санчес, общинският съветник и ръководител на програмата “Просто Рим” Флавия Марзано и ръководителя на отдел “Комуникации” на системата ТИНА в австрийската столица Виена Бригит Гинцлер. Непосредствено сред тях, на сцената ще се качат кметовете на София, Бургас, Стара Загора, Ловеч и Габрово за открита дискусия на тема умна администрация. Именно това са българските градове, които в най-голяма степен успяват да интегрират технологични решения за подобряване на комуникацията между граждани и местна власт.

Генералният мениджър на MasterCard за Балканите Артур Туремка ще обясни пред публиката защо свързаността е задължително условие, за да можем да определим един град като умен.

В началото на годината глобалната технологична компания и българският стартъп Tickey обявиха началото на дългосрочно партньорство в сферата на умния транспорт в България. Заедно те представиха пилотен проект в столичното метро, който дава възможност на гражданите да купуват билети директно от смартфона си.

Световният директор на отдела за умни градове в Cisco Systems Амр Салем ще разкаже за най-добрите практики във водещите световни градове. До 2020г. развитието на умните градове по света ще донесе бизнес възможности за над $1.5 трилиона, а Cisco са една от компаниите, които са амбицирани да се възползват максимално от този огромен потенциал.

Директорът на Elemental Machines Сридхар Йенгар ще обясни как развитието на Интернет на всичко (IoE) и информацията от милионите сензори по света, която получаваме всяка минута, помага за развитието на науката.