Необходими продукти:
- 1 яйце
 - 1 с. л. грис
 - 100 г брашно
 - 20 г масло
 - лимонова кора
 - 3 с. л. захар
 - 250 г извара
 - 150 г ягоди
 
За соса:
- 250 мл мляко
 - 1 жълтък
 - 1 с. л. нишесте
 - 2 с. л. захар
 - 8 г ванилова захар
 
Начин на приготвяне:
Разбийте изварата с яйцето и добавете мекото масло. Разбъркайте добре.
Брашното смесете със солта, захарта, гриса и лимоновата кора. Добавете сухите съставки към изварата и омесете тесто. Увийте го във фолио и го сложете да престои в хладилника за около 1 час.
Докато тестото почива, пригответе соса, като в 50 мл мляко добавете нишестето и разбъркайте добре. Сложете жълтъците. Отново разбъркайте, изсипете останалото мляко и захарта. Сложете на среден огън, като разбърквате през цялото време, за да не кипне и да не се свари жълтъка.
Разделете тестото на 6-8 парчета, сплескайте всяко от тях като кръгче и в средата сложете нарязани или цели ягоди. Започнете да завивате тестото върху тях и оформете като топка. Вече сте готови да ги пуснете във вряща вода. Варете 1-2 минути и изключете котлона, като оставете кнедлите във водата за още 10 минути.
При поднасяне щедро полейте с ванилов сос.