В миналото повечето притеснения относно преждевременното стареене и рака на кожата произтичаха от вредните UVA и UVB лъчи, излъчвани от слънцето. Но през последното десетилетие учените откриха, че лъчите на видимата светлина не са единствените, за които хората трябва да се тревожат. Синята светлина, излъчвана както от слънцето, така и от цифровите устройства, може да причини същински хаос върху здравето на кожата.

Какво представлява синята светлина и защо е толкова опасна?

Тя е буквално навсякъде - част от видимия спектър, неин основен източник е слънцето, но получаваме голяма доза от нея и посредством флуоресцентните лампи и LED устройства като компютърни екрани, телевизори и смартфони. Но тъй като в ежедневието си и особено пред последните две години сме все по-зависими от смартфоните си, които са така близо до лицето ни по цял ден и ги проверяваме непрекъснато, това увеличава рисковете. Освен, че уврежда ретината и намалява отделянето на мелатонин, тя нарушава и т.нар. циркаден ритъм на организма на човек.

Какво знаем за синята светлина и връзката ѝ с увреждането на кожата?

Въпреки че до този момент няма категорични доказателства в какви точно дози тази светлина е вредна и по какъв начин въздейства върху епидермиса, има някои предварителни проучвания, които констатират доста тревожни факти. Така например, докато ултравиолетовата светлина уврежда директно ДНК на клетките, синята по-скоро унищожава колагена в тях, нарушавайки сериозно клетъчните функции и регенерирането. Дерматолозите имат красноречиви доказателства, показващи, че видимата светлина може да причини определени кожни състояния като хиперпигментация, преждевременно стареене и поява на бръчки, възпаление и разграждане на здравия колаген и еластан. Причината е, че синята светлина се абсорбира от веществото флавин, намиращо се именно в кожата, като по време на същото това усвояване се произвеждат свободни радикали, които увреждат кожата. Следователно колкото повече време прекарваме пред екраните си, толкова по-усилено бихме могли да говорим за цифрово стареене, преждевременна поява на бръчки и първи видими признаци на стареене.

Как да ограничим вредното и въздействие?

Разбира се, безспорно най-добрият начин да предотвратим увреждането на кожата си със синя светлина, е просто да намалим времето пред екрана. Най-лесното нещо след това е да поставим протектор за екран със синя светлина върху всичките си устройства и да включим смартфоните си на “нощен режим”, който изключва синята и придава жълта светлина. Също така бихме могли да използваме поляризирани слънчеви очила и да стоим по възможност на ръка разстояние от екраните си. Телевизорът със сигурност ще ни облъчи с по-малко количество синя светлина, отколкото смартфонът, именно заради по-гоямата му отдалеченост oт лицето ни.

Има ли начин да защитим кожата си с помощта на козметика?

Изненадващо, но да – UV козметиката може и се справя отлично със задачата да предпази кожата ни от синята светлина. Използването на специално предназначени за целта продукти действа в посока блокиране на синята светлина, нейното разсейване и минимизиране възможността на проникване в клетките.

Кремът, който дава на кожата всичко необходимо

Дневният крем за лице Skincode Essentials против "дигитално стареене" SPF15 на швейцарската козметична марка Skincode осигурява абсолютна защита от високоенергийната видима (HEV) синя светлина, от UVA и UVB слънчевите лъчи и негативното въздействие на околната среда, предотвратявайки преждевременното стареене. Благодарение нa SPF15, кремът предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи, хидратира я в дълбочина и я изглажда.

Кремът, част от линията Skincode Essentials Daily Care, е дерматологично тестван и без парабени и освен че защитава от първите видими признаци на стареене, едновременно с това засилва възстановителните механизми на кожата и възвръща баланса й. Леката и интензивно хидратираща текстура моментално се разтапя върху кожата, оставяйки комфортен, гладък и защитен тен. Мощната формула съдържа усъвършенствана технология Blue Light Protect, която защитава ДНК от вредните сини светлинни вълни, излъчвани от цифровите устройства и LED осветлението, запазвайки младостта, блясъка и сияйния равномерен тен на кожата.

Тайната на успеха на дневния крем за лице против "дигитално стареене" SPF15 се крие в активните съставки, включващи лечебните, успокояващи и регенериращи свойства на CM-Glucan, подхранващо масло от ший, хидратиращо масло от семена на бяла ливадина и широкоспектърни UVA/UVB филтри.

На първо място действа Blue Light Protect Technology, съчетала в себе си богати на антиоксиданти клетки от индийски жасмин, обогатени с γ-Mangosteen, за да разработи уникална биологична високоенергийна видима (HEV) защита от синя светлина за кожата. Усъвършенстваната технология предпазва кожата от сините светлинни вълни, антиоксидантните свойства помагат за неутрализиране на ефекта на свободните радикали и същевременно осигуряват защита от преждевременните признаци на стареене.

Характерната медицинска патентована активна съставка CM-Glucan, съдържаща се във всички продукти на Skincode Essentials действа на второ място. Пречистена от клетъчните стени на хлебната мая, тази активна съставка има доказаната способност да стимулира възстановяването на естествените защитни функции на дермата, да ускорява нейната регенерацията и да намалява дълбочината на бръчките. CM-Glucan повишава устойчивостта на кожата към UVA индуциран оксидативен стрес, както и други негативни влияния от околната среда. Подобрява обновяването на клетките и ускорява възстановяването на кожата, като същевременно възстановява бариерата на кожата срещу влага. Известен е още като молекулата за възстановяване и защита.

Маслото от семена на бяла ливадина е третата съставка, която има изключителни свойства за омекотяване на кожата. Богата на антиоксиданти мастна киселина в нея и има превъзходни овлажняващи и подмладяващи свойства.

Богато на незаменими мастни киселини и витамини, маслото от шеа действа на регенеративно ниво на клетките и ефективно забавя стареенето на кожата. Има омекотяващи, овлажняващи и реструктуриращи свойства, които успокояват раздразнението и хидратират сухата кожа.

На последно място действат широкоспектърните UVA и UVA филтри, които имат за цел да осигурят пълна слънцезащита при различни SPF нива за всяко нанасяне и повторно нанасяне. Отличават се с оптимална комбинация от UVA и UVB филтри, осигуряващи широколентова UV защита срещу силна слънчева радиация, като подпомагат забавянето на процеса на преждевременно стареене.

 

 

*За перфектен резултат е достатъчно да нанесете продукта с лек кръгообразен масаж върху добре почистено лице, шия и деколте. Избягвайте зоната около очите.