Водата е важен елемент за здравето ни, необходим за ежедневната функция и хидратацията. Но кога е правилното време да дадете на бебето си вода? Какви са препоръките?

Здравните експерти съветват възрастните да пият поне 8 чаши вода на ден, за да бъдат хидратирани. А знаете ли, че 70% от теглото на бебето от 1 до 24 месеца, се състои от вода, докато при възрастните този процент е 50? Затова бебетата трябва да приемат вода, равностойна на 10-15% от теглото им всеки ден. При възрастните са нужни само 2-4%. Освен това бебетата трябва да пият течности, които им носят важните минерали в малки количества, за да се избегнат стомашни болки. Кърменето през първите 6 месеца също е препоръчително. Не давайте вода на бебето си преди тази възраст.

Първите 6 месеца на бебето ви

Бебетата получават всички важни хранителни съставки и хидратацията си от кърмата или адаптираното мляко. Затова някои специалисти съветват да не давате на бебето си вода преди шестия месец.

Тя може да повлияе на способността на тялото да абсорбира хранителните съставки. Освен това така детето ви ще изпита фалшиво чувство за ситост, тъй като стомахчето му е малко. Това може да доведе до така нареченото състояние на „водно натравяне“, поради намаленото желание да яде. Това е изключително опасно, защото може да причини припадъци и дори кома. Случва се заради високата концентрация на вода, която изхвърля натрият от тялото. Получава се дисбаланс на електроцити, водещ до възпаление на тъканите. Разбира се, като родители сами може да прецените кога да давате по малко, за да не се чувства жадно. Но имайте предвид, че големите количества могат да доведат до стомашни болки.

7 месеца до 1 годинка

След седмия месец децата могат да консумират твърди храни и да пият течности. Пиенето на вода по време на този етап не застрашава здравето на бебетата. Децата, които все още са кърмени, не се нуждаят от допълнително голямо количество вода, дори и да са започнали да ядат твърди храни. Но, разбира се, няма да им навреди, ако пият.

От друга страна обаче, децата, които не са кърмени често (а например само сутрин или вечер), трябва да повишат приема си на вода. Най-добрият съвет е да им давате вода и да го оставите да пият толкова, колкото имат нужда.

На възраст 1-3 години

По време на този етап, децата трябва да консумират средно по 1- 1.3 литра вода всеки ден. Тъй като в тази цифра се включва и водата, приемана от храната и другите напитки, еквивалентът е 4 чаши вода на ден.

Какъв тип вода е полезна за децата?

• Бутилирана вода: изворната вода е най-добрата опция, но е добре да проверите етикета, за да разберете дали е подходяща за деца. Важно е да е бедна на натрий, на флуорин (по-малко от 1 милиграм на литър) и нитрати (по-малко от 50 милиграма на литър).

• Чешмяна вода: давайте такава на детето си единствено в случай, че годността за пиене е гарантирана. Като родители е добре да бъдем наясно и да следим за един много важен показател - нивото на флуор. Имайте предвид, че повишеното приемане на флуор (над 1,5 мг/л) при кърмачетата и децата до 7-годишна възраст води до повишаване на риска от развитие на зъбна флуороза (поява на жълто-кафяво оцветяване на детските зъбки, нарушена структурата на емайла и по-голяма предразположеност към кариеси и чупене). Затова, ако ще давате именно чешмяна вода, все пак е най-добре да я преварите за една минута и да изчакате да се охлади, преди да я дадете на детето си, особено ако е съвсем мъничко.