Няма значение каква е температурата навън, баба ми винаги коментира колко малко са облечени децата. Защо нямат палта, защо нямат шапки и прочие. А какво ли щеше да каже за моето дете, което търчи навън като лудо без обувки?

Разбира се, тя има право. Трябва да се съобразява облеклото на бебето с температурите навън, но как да постъпите, ако все още не сте сигурни колко точно трябва да бъде облечено и дали изобщо е подходящо за него да излиза навън?

Използвайте собствената си преценка. Ако на вас ви е студено, това означава, че и на бебето ще му е студено.

Специалисти съветват, че щом навън е прекалено ветровито или температурите са много ниски, по-добре да останете у дома. Налагат ли се излизания, нека бъдат бързи и за кратко.

Не забравяйте, че бебета, които са по-малки от 6 месеца, не могат да регулират телесната си температура и има голяма вероятност да измръзнат.

Лесно е да откриете основните индикатори, че бебето ви замръзва – студени ръце, носле и крачета. Детските ръце трябва да бъдат розови и топли. Има вероятност бебето ви да плаче без причина, защото не му е достатъчно топло.
Не игнорирайте симптомите, които могат да са показател, че не бебчо му е студено.

Малчуганите под шест месеца не могат да треперят като възрастните и има вероятност да станат много тихи, когато телата им изстиват. Можете да разпознаете подобно състояние и чрез плач, който е по-тих от обикновено.

Бъдете внимателни и с прекалено високата температура, което може да се случи по всяко време на годината. Това означава да не прекалявате с дрехите през останалите сезони. Ако бебето ви не се изпотява, но има сърцебиене и повръща, е много вероятно да му е прекалено топло.

Не забравяйте, че ако детето ви изпитва студ , винаги можете да го прегърнете, за да го стоплите. Не само ще се почувства по-добре от топлината ви, но и вие ще усетите как се покачва вашата температура.

За да бъдете най-сигурни в действията си, ориентирайте се по себе си. В крайна сметка, детето ви ще свикне на температурите, на които вие го научите. Зависи колко е топъл домът ви и какви са вашите лични навици. Това, което най-горещо бихме ви посъветвали, е да не се притеснявате излишно. Детето ви ще се справи много по-добре, отколкото си мислите.

Дайте си време, за да свикнете с желанията и начина, по който ще се чувства детето ви най-комфортно.