Коледа е само след месец! За първи път тя ще бъде малко по-различна за мен – казвам малко, тъй като животът, който расте в мен все още е с размера само на авокадо. Пред очите ми е гледката как след година всичко ще бъде коренно различно – най-чистата Любов ще се появи и само това ще има смисъл. Звучи като мечта, но е истина!

За много двойки обаче, този най-свиден миг все още не се е случил... Всички сме гледали десетки филми, в които щастливи и малко поизплашени жени споделят на половинките си, че тестът е положителен и Бебчо вече е на път. Стотици клипчета как татковци се учат да сменят памперси, да успокоят малкото, ревящо с часове човече и как само вида на спящото съкровище е в състояние да разчувства и най-големия и силен от тях...

Катарзиси по пътя към мечтаното закъсняло дете

А ти кога стана майка за първи път? На 29, на 32? Възприемаме майчинството като нещо най-естествено и все отлагаме... “Сега не е най-подходящото време...”, “Първо трябва да си стъпя на краката, да си купя апартамент...”, “Израстването в кариерата ми е на първо място, детето може и да почака...” – оправдания, които ще се намират винаги. Но понякога именно това най-свято и нормално нещо не се случва. След всяка прекършена мечта и една чертичка мъката е огромна, бъдещите родители започват да търсят вина и насочват гнева към самите себе си, обвинявайки се, че не са направили нещо както е трябвало... За жалост, тъжната статистика в България сочи, че над 145 000 души имат репродуктивни проблеми. Причините за забавянето на появата на желаното бебче могат да бъдат най-различни – като започнем от начина на живот, минем през ежедневния стрес и стигнем до патологичните причини. Прието е да започнем да говорим за “стерилитет” и неспособност да настъпи бременност след година опити на двойката, без предпазни средства (предполага се, че този период е нормален за зачеване). Ако обаче след тези 12 месеца бебе все още няма е необходимо да се потърси възможната причина за съществуването на този проблем.

При близо 40 % от двойките с проблемно забременяване, причината се крие в мъжа, в други 40% е необходимо да се лекува жената, а има и други 20%, които са случаи с т. нар. “неизяснен стерилитет”, при които зачеването не се случва, въпреки добрите показатели на двойката. Смята се, че 30% от причините за безплодие при жената могат да бъдат напреднала възраст, преждевременно изчерпване на яйчниковия резерв, ендометриоза, запушване, травма или смутена проходимост на маточните тръби, маточни малформации или проблеми с овулацията, поликистозни яйчници, миоми, полово предавани болести, хронични заболявания, захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза, депресивни състояния, прием на медикаменти или наркотични вещества. При мъжа за тези 30% отново са отговорни аномалии в областта на тестисите, запушване на семенните каналчета, заболявания на простатата, еректилни нарушения, затруднения в еякулацията или промени в спермограмата. 

За да те има!

За да извървите успешно пътя към осъществяването на най-голямата си мечта, е необходимо и дори задължително да се обърнете към добър специалист по репродуктивна медицина, aко след 6 месеца до 1 година редовни сексуални контакти и без контрацепция все още няма успех. Понякога за достигане до щастливия изход е необходимо в целия процес на диагностика да се изиска многопрофилен екип, който може да включва акушер-гинеколог, специалист по репродуктивна медицина, андролог, ендокринолог, имунолог, ембриолог и психолог. Центърът за репродуктивна медицина Adella Fertility Clinic разполага с такъв екип, чийто усилия са обединени около една обща и заветна за много хора цел – създаването и появата на бял свят на нов живот. Водещите специалисти в своята област разполагат с най-съвременната апаратура за диагностика и лечение, предоставяща съвременен подход и затворен цикъл от грижи, за да може всяка двойка да се чувства възможно най-сигурно за качеството на предлаганите услуги.

Само сега екипът ни ви дава прекрасната възможност да зададете всички въпроси, свързани с репродуктивното здраве, лечение и инвитро процедурите, които досега са ви тормозили до специалистите на Adella Fertility Clinic - д-р Петра Семержиева и д-р Александър Калчев. Очакваме вашите въпроси на имейл [email protected] до 30.11. А на 7.12. ще имате възможността да прочетете всички отговори в нашата специална публикация.

 


Един от водещите специалисти по гинекология и асистирана репрдукция е д-р Петра Семерджиева, която завършва Медицински университет в София, след което специализира по проблемите на стерилитета и методите за асистирана репродукция в Израел, Италия и Германия. Обучавана е в трансвагинална лапароскопия и операции в репродуктивната медицина в Льовен, Белгия. Има специализация по репродуктивна ендокринология и инфертилитет в Acacio Fertility Center в Ориндж Каунти, Калифорния, САЩ. Днес работи и е синоним на надеждата на десетки двойки, чиито живот се върти около една-единствена мечта – да се сдобият с дете.

Вторият най-голям “виновник” за появата на нов живот е д-р Александър Калчев, който също е завършил Медицински университет в София, след което следва 2 години медицина в Universita degli stdudi di Firenze, преминава през различни специализации в репродуктивни клиники в Белгия, САЩ, Израел, Австрия и Италия. Той и д-р Семержиева въвеждат за първи път в България метода трансвагинална ендоскопия. Д-р Калчев е един от няколкото хирурзи в света с международно признат сертификат от Европейската асоциация по репродуктивна медицина ECRES Master of reproductive surgery.

Човекът, отговорен за появата на нов живот, макар и по малко по-деликатен начин, пък е ембриологът на центъра Валентин Пенчев. Той завършва Генно и клетъчно инженерство в СУ и от 2013 г., докторант е по молекулярна биология в Център по молекулна медицина, където работи в областта на човешката молекулярна генетика. Сертифициран е и от Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) като клиничен ембриолог, а по-късно и като старши ембриолог.