Да сте привлекателни за другите изисква нещо повече от външен вид. А и в края на краищата красотата е субективно понятие - възприемането на някого като красив се влияе не само от актуалните тенденции в обществото, но и от личните предпочитания на всеки човек.

Хубавото е, че привличането зависи до голяма степен и от начина, по който усещате себе си и начина, по който се държите, когато общувате с други хора.

Всички ние имаме своите качества и недостатъци, но има няколко типа поведение, които се възприемат като привлекателни, независимо от времето и човека с когото общувате. Овладеете ли ги, ще „разцъфнете“ не само в чуждите очи, но и самите вие ще се чувствате по-щастливи и позитивни.

1. Добрият слушател

Да бъдеш добър слушател е едно от най-атрактивните качества, които човек може да притежава. Това качество ви е нужно, за да можете да градите трайни и дълбоки взаимоотношения. Започнете наистина да слушате какво казват другите, вместо да чакате човека отсреща да спре да говори, за да се изкажете. Идеята е да създавате смислени моменти между вас и другите. Получава се, когато приемете чуждите думи и вникнете в тях без да ги пречупвате и без да изкривявате ситуациите, за да паснат на вашия опит и „репертоар“ за отговор.

2. Бъдете любезни

Любезността е друго изключително привлекателно качество, което човек може да притежава. Когато показвате доброта, хората ще се чувстват привлечени към вас, защото ще излъчвате позитивизъм, който ги зарежда и ги кара да се чувстват обичани и ценени.

3. Усмихнати сте

Лесно и доказано, усмивката ще накара и вас, и околните да се чувствате по-добре, дори в лошите дни! Усмивката освобождава ендорфини, които повишават настроението ви, което ви прави по-позитивни, което пък ви кара да се усмихвате още повече - един безкраен цикъл! Когато другите видят усмивката ви, „прихващат“ от вашия позитивизъм и на свой ред заформят цикъла. А как да не ви харесват хората, когато ги карате да се чувстват щастливи?

4. Смеете се искрено

Ако се смеете искрено и от сърце, също ще привлечете хората към себе си. Смехът, както усмивката, освобождава ендорфини и повишава настроението. Дори е доказано, че подобрява емоционалното и физическото ни здраве, като намалява нивата на стрес. Хората съвсем естествено са привлечени от тези, които се смеят и ги карат да се смеят и чувстват добре на свой ред!

5. Самоувереност

Самоувереността ще ви направи изключително привлекателни за другите. Не само, че те ще ви харесват, заради силата, която излъчва всеки самоуверен човек, но и защото няма да им се налага да губят от енергията си, опитвайки се да ви накарат да се чувствате добре и на място.

Важното тук е, че наистина трябва да се чувствате добре в кожата си. Което значи, че ще трябва да поработите на всяко едно ниво, което ви притеснява и ви лишава от самочувствие. Дали ще се погрижите за фигурата си, ще обогатите знанията си в конкретна сфера, ще смените прическата и гардероба си или нещо съвсем друго – открийте къде се крие вашия проблем и се развивайте в тази посока. Внимавайте обаче да не прекрачите границата и „да си повярвате твърде много“. Самоувереността ви не трябва да прераства в самонадеяност или надменност, защото ще отблъснете хората от себе си.

6. Умеете да четете езика на тялото

Да бъдете добър слушател несъмнено е от значение, но също толкова важно е да придобиете умения да разчитате знаците на невербалната комуникация. Или иначе казано, да усещате, какво се крие зад движенията, мимиките и жестовете на хората. Ако се научите да разчитате езика на тялото, ще можете по-лесно да разбирате истинските емоции на тези срещу вас, без да им се налага да ви го казват. Съответно ще можете по-лесно да им дадете това, от което се нуждаят и да ги накарате да се чувстват по-добре. А когато двама души се „усещат“ и знаят, без да се питат, взаимоотношенията им стават по-здрави, позитивни и дълготрайни.

Ако отделите време да изучите собствените си навици и модели на поведение и съзнателно ги промените в положителна посока, можете да направите чудеса що се отнася до социалните ви взаимодействия – работни, лични, случайни. Не само, че ще привлечете хора към себе си в романтично отношение, но и лесно ще съумявате да изграждате дълготрайни „платонични“ приятелства. А когато насочите енергията си към стил на поведение, който се основава на любезност, съпричастност и позитивизъм, животът ви неусетно ще стане по-красив и по-щастлив.