Какъв празник почита православната църква на 6-ти март? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 6-ти март.

На 6-ти март православната църква почита деня на Свети 42 мъченици в Амория.

Легендата разказва, че те били храбри военачалници, които се пожертвали в името на християнската вяра през 840 година в Амория. В началото на IX век градът бил непрекъснато нападан и обсаждан от арабски племена, които вече изповядвали исляма. Историята се запазила от времето на византийския император Теофил (829-842 г). Християните се защитавали мъжествено и врагът тъкмо се готвел да отстъпи, когато предател показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена, градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защитавали града, били избити или отведени в робство.

Като възмездие победителят заповядал военачалниците да бъдат затворени в тъмницата, а те те били 42 души. Църквата почита в този ден паметта на всички смели мъже, които се оказали и добри войници, и верни служители на Христа.

Според легендата когато родителите кръщават децата си с тези хубави имена, те ги орисват да бъдат красиви и мирни, да радват дома им и да украсяват живота им. Красимир и Красимира са събирателни образи на човешкия копнеж по спокоен и уютен живот.

На 6-ти март имен ден празнуват Красимир и Красимира. Пожелаваме ви много здраве, успехи и щастие!