Какъв празник почита православната църква на 30-ти август? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 30-ти август.

На 30-ти август православната църква почита паметта на Цариградския патриарх Свети Александър, а в България се почита пренасянето на мощите на Свети Александър Невски.

Според преданието Свети Александър Константинополски живял по време на царуването на Константин Велики. За него се знае, че е участвал в Първия вселенски събор. Александър бил ревностен защитник на паството и вярата от езичници.

Историкът Созомен свидетелства, че веднъж езическите философи поискали да встъпят в спор за вярата с православния епископ. Тогава той се обърнал към този, който бил избран за спора и му казал: „В името на Господа Иисуса Христа заповядвам ти да мълчиш!“. Тогава философът онемял, след което той и много други се обърнали към Христовата вяра.

Легендата разказва и за друго чудо. Еретикът Арий отхвърлял християнското учение, заради което бил осъден на Първия вселенски събор и предаден за отлъчване от Църквата. Но по-късно Арий проявил лицемерно разкаяния и бил помилван от император Константин Велики. Именно той заповядал на Александър да допусне Арий до църковно общение. Но патриархът виждал неправдата и не искал да изпълни царската заповед. Александър помолил Бог да не се допусне да вмъкне в Църквата най-злият нейн враг. На следващия ден Арий тръгнал към храма, но изведнъж почувствал силни стомашни болки и починал. Всички останали поразени от внезапната смърт на еретика и то именно тогава, когато той тържествувал от своя кощунствен успех. Всички признали чудното Божие застъпничество за опазване чистотата на светата православна вяра.

На 30-ти август имен ден празнуват всички, които носят имената Александър, Александра, Александрия, Алекси, Александрина, Алеко, Сашо, Сашка. Желаем ви много здраве, успехи и щастие!