Какъв празник почита православната църква на 17-ти януари? Кой празнува имен ден на този ден?

Ето кой празнува имен ден на 17-ти януари.

На 17-ти януари православната църква почита паметта на Преподобни Антоний Велики. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

Поверия и традиции на Антоновден

В народния календар на Антоновден се извършват различни обреди за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана "за белята, за лелята", както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден. Според една легенда имало двама братя близнаци Антон и Атанас, които изобретили ковашките клещи. Затова именните им дни се честват един след друг и на тези дни празнуват всички ковачи, железари и ножари.

На 17-ти януари имен ден празнува Антон, Антония, Антонина, Антоан, Антоанета, Андон, Дончо, Донка, Донко, Точно, Тоня. Желаем ви много здраве, щастие и успехи!