Коледният сезон ухае на канела, топлина и споделени трапези, но за хората с диабет или за онези, които избягват захарта и брашното, празничните десерти често са истинско предизвикателство. Добрата новина е, че ароматният, сочен и нестандартно вкусен коледен сладкиш може да бъде напълно реален – и то без компромис с удоволствието. Днес ви представяме десерт, който съчетава празничен аромат, нежна текстура и естествена сладост, но без грам захар и без капка брашно. Идеален за диабетици, за хора на хранителен режим или за всеки, който иска да се наслади на нещо вкусно, леко и истинско.

Тайната на този сладкиш не е в сложните техники, а в чистите, смели съставки – ядки, яйца, ароматни подправки и плодове със запомнящ се вкус. Комбинацията създава десерт, който е едновременно пухкав и сочен, с естествена сладост, която не натоварва организма. Канелата, ванилията и портокаловите корички добавят празничния коледен дух, а структурата напомня на класически сладкиш, но с много по-здравословен профил.

Освен че е подходящ за диабетици, този десерт се грижи за баланса в кръвната захар и дава усещане за лекота. Може да се поднесе като празничен завършек на коледната вечеря, като сладка следобедна награда или като специална грижа към близък човек, който следи храненето си, но не иска да се лишава от празничните традиции. Този сладкиш доказва, че здравословното може да бъде истински празник за сетивата – ароматен, топъл, разкошен и приготвен с мисъл.

Ароматен, сочен и толкова вкусен, че става любим и на хора, които нямат никакви ограничения.

Необходими продукти:

- 200 г смлени орехи или бадеми (или смес от двете)

- 1 ч. л. бакпулвер

- 1 ч. л. канела

- ½ ч. л. индийско орехче

- щипка карамфил (по желание)

- щипка сол

- 3 големи яйца

- 100 мл неподсладено бадемово или прясно мляко

- 60 мл разтопено краве масло или кокосово масло

- 2-3 с. л. еритритол или стевия (или по вкус)

- 1 ч. л. ванилия

- настъргана кора от 1 портокал

- 80–100 г ситно нарязани фурми без костилки или сушени кайсии без захар (по желание – за по-сочна текстура)

- 50 г орехи или бадеми на парченца

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 170°С и подгответе форма за печене – покрийте с хартия или намажете леко с масло. Смесете сухите съставки в купа: смлените ядки, бакпулвера, подправките и солта. Разбийте яйцата в отделна купа. Добавете млякото, разтопеното масло, ванилията и еритритола/стевията. Смесете мокрите със сухите съставки, като разбърквате внимателно с шпатула. Добавете портокаловата кора, нарязаните фурми/кайсии и парченцата орехи или бадеми. Ако желаете по-сочен сладкиш, добавете 1-2 с. л. кисело мляко или 1/3 настъргана ябълка (без захар). Изсипете сместа във формата и загладете повърхността. Печете 35–40 минути, докато сладкишът стане златист и при пробождане с клечка тя излиза суха. Оставете да изстине напълно, за да може текстурата да стегне.

Как да го поднесете:

- Поръсен с малко фино смлени ядки вместо пудра захар

- С кисело мляко или неподсладен крем маскарпоне с ванилия

- С топъл неподсладен чай с канела и портокал