X

Коледно пънче

от в 09:49 на 25.12.2014 в Здраве и спорт | Рецепти


Коледно пънче

Коледно пънче

Предлагаме ви една модерна идея за коледен сладкиш, която ще събере всички около масата:

Продукти за блата:
60 гр брашно
30 гр какао на прах
1 чаена лъжица бакпулвер
1/4 чаена лъжица сол
100 гр захар
3 яйца, разделени жълтъци от белтъци
60 мл прясно мляко

Приготвяне на блата:
Смесваме брашното, какаото и бакпулвера, след което ги пресяваме. В друга купа разбиваме жълтъците и захарта, докато сместа побелее. Към получената смес се добавя млякото и сместа от брашното. В трета купа се разбиват белтъците на сняг и се добавят с леки движения към предната смес. Получената смес се изсипва в продълговата тавичка, предварително покрита с хартия за печене. Блатът се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна за 12 минути. Опеченият блат се обръща върху влажна кърпа. Отстранява се хартията за печене и се навива на руло, за да престои 30 минути докато приготвяте пълнежа на пънчето.

Продукти за пълнежа:
1 консерва подсладено кондензирано мляко
3 жълтъка
100 гр масло
135 гр кокосови стърготини
120 гр смлени орехи
1 чаена лъжица ванилова есенция

Приготвяне на пълнежа:
В тенджера се смесват кондензираното мляко, жълтъците и маслото. Слага се на котлона при непрекъснато бъркане около 10-12 минути. Отстранявате тенджерата от котлона и добавяте кокоса, орехите и ванилията. Разбърквате, за да поеме сместа съставките и оставяте да изстине.

Декориране:
1. Навивате блата на руло с половина от получената смес

2. В края му се отрязва малко парче по диагонал, и се поставя така, че да имитира клонче

3. Отгоре се покрива с другата половина на крема

Продукти за глазурата:
150 мл сметана 35%
150 гр натурален шоколад
2 супени лъжици масло

Приготвяне на глазурата:
В тенджера се смесват трите съставки. Оставят се на котлона докато сместа стане с гладка консистенция. След това се оставя да изстине, като за целта може да се сложи за кратко в хладилник. Намазва се равномерно цялата повърхност и с помощта на вилица се правят резки по дължина на рулото, за да заприлича на кора на дърво.

За завършек може да поръсите с пудра захар, която да наподобява сняг. Тези от вас, които искат, могат да добавят и снежинки – били те от бонбони, фондан или сметана.

Източник: Кулинарно с Йоанна



Теми   Коледа | Коледа 2014 | рецепта | сладкиш

Още по темата

Коментари

Зареждане






x

Ако не искаш да получаваш най-интересните статии, натисни тук.