Ще ви разкрием колко би струвал Бъкингамският дворец в случай на евентуална продажба и как Чарлз III би станал най-богатият човек в света в резултат на това.

Малко хора знаят, но само ремонтът на основния актив и гордост на кралското семейство Уиндзор - Бъкингамският дворец, в момента струва около 369 милиона лири стерлинги, а тогава каква ли би била стойността на целия този имот? Ако крал Чарлз някога реши да обяви двореца за продажба, той веднага ще влезе в краткия списък на най-богатите хора на планетата. Според експерти, сделката би донесла на монарха около £1,25 милиарда.

Оценката на имотите на британското кралско семейство са изчислени чрез анализ на квадратните метри (които са 77 хиляди), местоположението и характеристиките на сградата. Почитателите на семейство Уиндзор със сигурност знаят, че дворецът има 775 спални и 19 парадни стаи, в които могат да се настанят над 30 хиляди гости. А в това число дори не влиза огромния брой домашни любимци, които биха се побрали там. Освен това, ако Бъкингамският дворец все пак бъде продаден, той би струвал четири пъти повече от най-скъпата къща в Обединеното кралство към настоящия момент.

Докато Бъкингамският дворец е в процес на ремонт, крал Чарлз и кралица Камила живеят в Кларънс Хаус. Това е Уестминстърската резиденция, която е построена между 1825-та и 1827-ма година и заема специално място в сърцето на Негово Величество. Може да се каже, че в Кларънс Хаус Чарлз просто обожава градинската стая, което не е изненадващо, като се има предвид неговата страст към градинарството и активна дейност относно опазването на околната среда.

Дворецът получава името си през 1705-та година, когато Джон Шефилд става първият херцог на Бъкингам и дава името си на резиденцията. Първоначално сградата не е била предназначена за кралска резиденция, но след като кралица Виктория застава начело на държавата през 1837-ма година, тя остава притежание на монархията.