Дали Телец и Рак си пасват идеално? Подхождат ли си Близнаците със Стрелец и Овен? Ако продължите да мислите, използвайки клишета от популярната астрология, рискувате да направите голяма грешка. И наистина, при професионален подход трябва да се вземат предвид не само слънчевите знаци на партньорите, но и позициите на другите планети в момента на тяхното раждане. Днес ще ви разкажем какво е космограма, как да я изчислите и правилно да я разчетете, когато анализирате съвместимостта с вашия партньор.

Може би знаете, че професионалните астролози използват наталната карта на човек, като вземат предвид не само датата, но и часа и мястото на неговото раждане. Това дава възможност за съставяне на цялостен хороскоп и прогнозиране на бъдещите събития. В случаите, в които човек не знае часа си на раждане, анализирането на неговите области от живота и прогнозирането на бъдещи събития става много по-трудно. Въпреки това е възможно да се изгради космограма, която все пак да покаже психологическите качества на човека и да даде добра основа за работа на астролога.

Как се определя партньорската съвместимост? Съвместимостта на зодиакалните знаци, която е много популярна, има малка връзка с реалността, тъй като за нея се вземат предвид само слънчевите знаци на двамата партньори, а позициите на други планети се пренебрегват. Това може цялостно да повлияе на крайния резултат. Пълната съвместимост се определя чрез анализиране на сферите на партньорството и семейството (това обаче е възможно само ако знаете часа на раждане) и сравняване (или наслагване) на наталните карти на двамата партньори (за това можете да използвате само космограмата).

Сложният процес на анализ на съвместимостта включва поне пет лични планети в хороскопа на всеки партньор. В този вариант заключението „Овен е съвместим с Близнаци и не е съвместим с Телец“ не работи. И дори напротив, може да навреди, тъй като, ръководени от такива общи заключения, можете да пропуснете истинския си партньор - човекът, с когото можете да живеете дълъг и щастлив живот заедно.

И така, за да разберат доколко съвместими са двама души, астролозите наслагват една натална карта върху друга и проверяват дали има връзки между планетите. Взимат се предвид личните планети: Луна, Слънце, Марс, Венера и Меркурий. Взаимната им позиция определя как партньорите се чувстват, комуникират и възприемат един друг на ниво симпатия и избор.

На първо място се взема предвид позицията на Слънцето в наталната карта на двойката. Ако Слънцето на първия партньор по позиция в хороскопа точно се припокрива или е в аспекти на трите планети, Марс, Венера и Меркурий, на втория партньор, тогава контактът между тях се осъществява на ниво възприемане и проявление на себе си пред другия.

  • Ако Слънцето се присъедини към Луната на втория партньор, тогава контактът се осъществява на ниво чувства, усещане за комфорт, грижа и внимание.
  • Съвпадът на Слънцето с Венера на втория партньор показва, че вторият човек избира/изпитва симпатия към първия.
  • Пресичането на Слънцето с Меркурий на втория партньор ясно показва, че той ще чува първия и те винаги ще имат за какво да говорят. Думите и аргументите ще достигнат до партньорите и разговорът никога няма да приключи с недоразумения.

На второ място се взима предвид Марс. Тази планета включва тези човешки качества, като инициативност, способност за защитаване и устояване на позициите си, както и страстен сексуален темперамент и активност. Съответно, както в случая със Слънцето, при условие че има точно припокриване или присъствие на аспекти на Марс с планетите на втория партньор, контактът се осъществява според качествата, описани както следва:

- Пресичането на Марс и Луната на втория партньор показва, че действията, активността и сексуалността на първия партньор се възприемат от втория на ниво емоции и чувства.

- Контактът на Марс и Венера на втория партньор означава сексуална съвместимост, а избора, който втория партньор е направил, за да избере своя половинка, би бил на човек, който е стабилен и защитник.

- Ако Марс на единия партньор и Меркурий на другия се съберат, ще бъде по-лесно да се постигне съгласие, но е важно в трудни ситуации и двамата партньори да не започват да си викат, тъй като тогава ще бъде много по-лесно да се обидят един друг.

От всички показатели най-важна е съвместимостта на Слънцето и Марс с Луната на втория партньор, тъй като само този аспект показва какви ще са грижите и комфортът, когато двамата партньори живеят заедно. Ако няма контакт с Луната на своя партньор, тогава колкото и да се старае човек да проявява различни форми на грижа, няма да е възможно истински да усети грижата му.

Сексуалната съвместимост също е важна, но с течение на времето тя губи приоритет и ежедневният комфорт несъмнено ще има предимство пред всички останали чувства между хората.

От своя страна, професионалният астролог може не само да анализира показателите за съвместимост, но и да даде препоръки на какво ниво ще бъде от полза да общуват партньорите (емоционално или рационално), както и да посочи проблемните области и да предложи как да ги преодолеете.