Зимните празници, са свързани с прекарване на време със семейството и любимите хора. Разбира се, нашите космати приятели са част от това! Макар че Пухчо и Зъбльо може да не харесват да бъдат облечени в еленски рога и яки със звънци, те несъмнено се радват на няколко допълнителни лакомства и нови играчки в чорапите си. Разбира се, когато купуваме подаръци за любимите си хора, винаги избираме и по нещо за домашните любимци.

Ако наистина искате да подарите на вашия домашен любимец нещо специално, най-добрият подарък от всички, освен вашите целувки, гушкане и малки хапки от всичко, което ядете, са здравето и сигурността. Празниците могат да бъдат стресиращо време за домашни любимци. Нещо повече, всички декорации и дори тези вкусни празнични лакомства могат да представляват голяма опасност за приключенски настроените кученца и котенца. Ето защо, когато започнете да се украсявате дома си и да се готвите за предстоящите празници, отделете малко време, за да се погрижите и за домашните си любимци. 

Ако пък планирате да пътувате, имайте в предвид, че вашето животинче може да се стресира по време на път. Ето защо е важно да внимавате, къде и как пътувате с него. От друга страна, ако обмисляте да оставите домашния си любимец, добре е да изберете гледачка рано или да запазите място в хотел за животни. Това е важно, защото по празниците всички са много заети и може да се окаже, че няма къде да оставите косматия си приятел, или няма кой да се грижи за него. Ако все пак е ясно, че ще празнувате с домашния си любимец, ето някои важни мерки, които да вземете, за да осигурите неговата безопасност и спокойни празници за себе си.

Изберете безопасни декорации

Ако вашият празничен декор включва живи или наскоро починали растения като коледна звезда, имел, холи или борови дървета, може да искате да преосмислите това или поне да вземете предпазни мерки. Коледните звезди са изключително токсични, както и имелът и плодовете на Холи. Ако се притеснявате, че вашият домашен любимец е погълнал някое от тези растения, незабавно го заведете при ветеринар. А, за да избегнете подобни инциденти, най-добре използвате изкуствени растения. Истинското дърво не е твърде опасно само по себе си, но е важно да ограничите животно и да му попречите да пие водата от основата на дървото, тъй като може да съдържа вредни химикали или бактерии.

Що се отнася до вашата коледна елха, независимо дали е истинска или изкуствена, внимавайте да не се преобърне върху вашите домашни любимци, ако се сблъскат с нея или се опитат да се изкачат върху нея. За да сте максимално спокойни, обезопасете дървото като го обградите с ограда за домашни любимци. Тази последна предпазна мярка може също да помогне за предпазване на домашни любимци от потенциално опасни декорации като стъклени предмети, както и светлините на дървото. Внимавайте вашият домашен любимец да не дъвче електрическите кабели. Прегризаните кабели може да не причинят фатални последици, но ще доведат до изгаряне, което е също толкова неприятно.

Опаковайте внимателно подаръците

Опаковъчна хартия и блестящите панделки могат да бъдат опасни за домашни любимци. Опаковъчната хартия може да съдържа вредни химикали, докато панделките и конопа, са особено опасни. Ако се погълне нещо подобно на струна, то може да причини сериозно увреждане на червата на домашния любимец. Ако планирате да трупате подаръци под елхата, където домашните любимци могат да ги достигнат, потърсете естествена, „зелена“ опаковъчна хартия, отпечатана с нетоксично мастило, и пропуснете панделките и други потенциално опасни украшения. Освен това е най-добре да не оставяте под елхата подаръци, които съдържат ядливи артикули, тъй като е вероятно те да бъдат разопаковани рано - и не непременно от предвидения получател.

Мислите, че може да си отдъхнете след като подаръците са разопаковани? Помислете пак. Дори да не ви харесва, че животните ровят в боклука, те все пак го правят. Това не само оставя бъркотия за почистване, но и може да изложи животното на опасност, ако стигне отново до опаковъчната хартия. За да сте спокойни, че няма да се стига до там, убедете се, че опаковката на подаръците ви е изхвърлена, предварително опакована в безопасна торба за боклук.

Не всичко, което ядете, е подходящо за животното

Не само празничната украса и декорации могат да бъдат рискови за вашите домашни любимци, но и празничните храни, макар и вкусни, носят със себе си множество опасности. Всичко шоколадово е забранено, както и бонбоните, подсладени с ксилитол. Стафидите също са ужасни за кучетата, така че колкото и да искате да се отървете от това парче плодова торта, при никакви обстоятелства не бива да му я давате. Според експерти стафидите, касисът и гроздето, които често съдържат плодовите торти, могат да причинят бъбречна недостатъчност при кучета, а ако плодовият сладкиш съдържа и алкохол, това може да доведе до интоксикация с етанол.Всъщност, важно е да държите яйчения пунш и всички други любими коктейли далеч от домашните си любимци, тъй като алкохолът всъщност може да бъде смъртоносен за тях.

Ако хапвате пуйка за празничната вечеря, не давайте костите на животното, защото те са дребни и могат да предизвикат задавяне. От друга страна, месата без кости като шунка, наденица, печена патица или всякакви други силно мазни храни могат да доведат до панкреатит при домашни любимци. Ако искате да споделите вашата празнична храна с животното, опитайте тиква, зелен фасул и ябълки като удобни за домашни любимци хапки. А в най-добрия случай, просто купете празнични лакомства за животното и му ги давайте малко по малко по време на вечеря. Така ще сте спокойни, че давате на домашния си любимец максимално безопасна и вкусна за него храна.