След много спорове, предшестващи пускането му, документалният сериал на Netflix "Кралица Клеопатра" получи шокиращо нисък рейтинг на аудиторията в Rotten Tomatoes.

Понастоящем докдрамата има 2 % оценка на публиката и 11 % оценка на критиците в платформата за ревюта.

"Искам да му дам шанс, тъй като по някаква причина беше рекламиран толкова много в моя канал. Не знам къде отиват всички пари за тези предавания, никога не можеш да ги забележиш. Актьорската игра не беше най-лошата, но историята е просто бавна и ужасна", се казва в едно от ревютата.

"Ако това трябваше да бъде измислено, свободно базирано превъплъщение на царица Клеопатра, това щеше да бъде иначе добър филм", казва друг коментатор. "Той обаче е представен като документален филм и непреодолимите неточности в този "документален филм" са твърде много, за да бъдат пренебрегнати."

 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Adele James (@adele_jjames)

"Безнадеждно неточен и пълен провал в разбирането на египетската култура и история. Никаква дълбочина или атмосфера на времето. Просто лош опит да се американизира египетската история, като се промени, за да отговаря на американската култура", повтаря трето ревю.

Критиците също не успяват да сдържат разочарованието си: "Той е твърде сапунен за сериозните фенове на историята и недостатъчно сапунен за зрителите, които обичат сочни исторически драми", пише рецензентът на "Дейли телеграф".

"Царица Клеопатра" е противоречив от самото начало заради кастинга на актрисата Адел Джеймс за главната роля. Много египтяни бяха особено ядосани заради това, защото Джеймс е от смесена раса, а те вярват, че истинската Клеопатра е имала по-светла кожа.

Министерството на туризма и антиките на Египет преди това излезе с изявление, в което осъди продуцирания от Джейда Пинкет Смит документален сериал, заявявайки, че проектът не отразява реално историята, както вече съобщи “The Daily Wire”. Наскоро беше обявено, че египетската държавна компания наречена „Обединени медийни услуги“( United Media Services) ще продуцира свой собствен документален филм за Клеопатра, в който ще бъде представена версия на историческата царица с по-светла кожа.

Режисьорката на "Кралица Клеопатра" Тина Гарави отговаря на критиките за кастинга на Джеймс. "Правейки проучване, осъзнах какъв политически акт би било да видя Клеопатра в образа на чернокожа актриса", пише Гарави в своя статия.

"Защо Клеопатра да не бъде меланхолична сестра? И защо някои хора имат нужда Клеопатра да е бяла?" - пита тя. "Близостта ѝ до белотата сякаш ѝ придава стойност, а за някои египтяни това изглежда наистина има значение", казва тя.