През нощта на 31-ви август 1997 година се случва нещо, което шокира целия свят – принцеса Даяна умира в автомобилна катастрофа в Париж. Целият свят скърби за обичаната принцеса, но се появяват прекалено много неизвестни около смъртта ѝ, които карат мнозина да се съмняват, че това е бил инцидент.

Много хора вярват, че катастрофата не е била случайна, а зад нея стои конспирация на британското правителство.

И макар огромен брой експерти и разследващи агенти да твърдят, че Даяна е била в кола, чийто шофьор е бил пиян, все още остават много въпроси, на които няма отговори. 

Ето и кои са най-популярните теории за смъртта ѝ:

Даяна е била бременна

Мохамед Ал Файед е поддръжник на теорията, че Даяна е била бременна от сина му и тази новина никак не се е понравила на кралското семейство. Той твърди, че именно това е била причина за убийството ѝ, тъй като било немислимо египетски мюсюлманин да е доведен баща на бъдещия крал на Англия. Но доказателства, че принцесата е била бременна не са открити.

Даяна е вярвала, че ще бъде убита

Част от писмото ѝ гласи:

„Октомври е и седя на бюрото си. Копнея някой да ме прегърне и да ми даде кураж, да ми каже, че съм силна и да не падам духом. В момента животът ми е изключително опасен. (...) планира „инцидент“ с колата ми – повреда в спирачките и сериозна травма на главата, за да може Чарлз да се ожени отново.“

Любопитното е, че писмото е писано малко след като бодигардът на Даяна умира в автомобилна катастрофа, за която принцесата също вярва, че не е случайна.

Факт е, че Даяна се е страхувала за живота си, но и до днес не се знае какво е предизвикало опасенията ѝ.

Папараци са замесени с катастрофата

Мнозина вярват, че папараците са виновни за смъртта на принцесата. Смята се, че фотографите са преследвали колата, което е било причина и за високата скорост, с която са се движили.

Катастрофата е била предизвикана от шофьора Хенри Пол

Хенри Пол е бил шеф на охраната в хотела "Риц" в Париж. Според някои теории Хенри Пол не е бил пиян и не алкохолът е предизвикал катастрофата. Смята се, че Хенри я е предизвикал умишлено. Има много свидетели, които са видяли Хенри по-рано и твърдят, че той изобщо не е бил пиян.

Колата на Даяна е била повредена умишлено

Може би това е и теорията с най-много поддръжници. И макар да има много свидетели, които твърдят, че са видели колата, която се е движела с доста висока скорост, всички знаем, че е трудно да определим каква точно е скоростта на превозно средство, което минава покрай нас.

Това е и причината много хора да вярват, че не високата скорост, а повреда в колата е предизвикала катастрофата.

Странни светкавици на пътя

Има свидетели, които твърдят, че са видели много светкавици в тунела, в който е станала катастрофата. Това не е невъзможно, тъй като колата е била следвана от много папараци, което обяснява светлините. Но странното е, че свидетелите са видели различни цветове светлини, на различни места и по различно време в тунела.

Целият свят скърби за най-обичаната принцеса и до днес. А дали наистина смъртта на принцеса Даяна е била предизвикана умишлено, или е била инцидент може би никога няма да разберем.