Старият континент може да ви изненада с дворци, които не сте подозирали, че съществуват. Освен дългите и трудни за произнасяне имена на някои от тях, те се славят с невероятна красота, величество и изящество. Струва си при плануване на следващата почивка да ги имате предвид. Вижте едни от най-красивите дворци и замъци в Европа, които дълго ще сънувате и ще мечтаете да видите на живо. 

 
1. Хоензалцбург, Австрия 
 
Замъкът Хоензалцбург се издига високо над австрийския град Залцбург. Той е една от най-посещаваните и известни атракции в местността. Въпреки изобилието на замъци, дворци и крепости, Хоензалцбург си остава първенец. Той носи и титлата най-голям замък е Централна Европа. Построен е през XV век, по времето на Унгарската война. Една от най-посещаваните части на замъка Хоензалцбург е килията за мъчения, която за радост на всички днес е само туристическа атракция.
 
 


2. Версай, Франция 
 
Дворецът Версай е известен още и като "резиденцията на краля Слънце" или "дворецът на дворците". Строежът му започва през 1661 година, а след като е завършен той може да побере над 20 000 души. Дворецът Версай се намира в едно от най-богатите и известни предградия на френската столица, което носи името на двореца- Версай. От XVII век до сега дворецът символизира властта, развлеченията и безгрижния и весел живот на френските монархи.
 
 
3. Лувърът, Франция
 
Лувърът е дворец-музей. През 1990 тогавашният крал на Франция нарежда да се построи крепост, която да играе ролята на защитна стена и да пази Париж. Следващият владетел на Франция, крал Карл, увеличава мерките за сигурност и заповядва изкопаването на ров. Лувърът започва да се модернизира и да придобива сегашния си вид, когато властта взима Франциск I. Той издава заповед дворецът да бъде превърнат в резиденция и да се премахнат всички укрепления. От този момент насам дворецът-музей не престава да се променя. Той е предпочитана дестинация за милиони туристи от цял свят.

 
4. Шильонският замък, Швейцария
 
Строежът му започва още преди X век. Първоначално собственици били Савойските крале и епископи. Изграден е от повече от 25 свързани сгради, които се издигат на скалист остров. Една от най-големите атракции на територията му е откритият плаж, който е отворен за посетители и къпане. Бреговете на този плаж се мият от водите на невероятното Женевско езеро.
 
 
 
 
5. Шенонсо, Франция
 
Намира се на 20 км южно от града Тур, встрани от Лоара, на мястото, където Шер се влива в голямата река. Носи титлата "най-елегантният замък във Франция". Известен е като "дамски замък". В него са живели интересни и забележителни жени: Екатерина Медичи, Диана де Поатие, Луиза Лотарингска.
 
 
 
6. Бран, Румъния
 
Замъкът Бран е разположен между провинциите Трансилвания и Влашко. Той е една от най-големите забележителности в северната ни съседка. Другото име, с което е известен, е "замъкът на граф Дракула", защото действието в книгата на Брам Стокър - "Дракула" се развива именно там. Днес замъкът е музей, който е отворен за посетители.
 
 
 
7. Кастелно, Франция  
 
Намира се в департамента Дордон във Франция. За първи път се споменава за него през XIII век, защото по това време Симон IV дьо Монфор го превзема. Бил е владение на англичаните, докато трае 100 годишната война. В днешни дни дворецът е живописна и изящна гледка, също така работи като военен музей и е отворен за посетители.
 
 
 
Надяваме се да сте се насладили на тези уникални архитектурни дворци и замъци. Пожелаваме ви да успеете да го направите и на живо!