Куче, което да ни дава сигурност, или костенурка, която стимулира общуването със заобикалящия ни свят. Изглежда, че за всеки от нас съществува подходящ приятел на два или четири крака. Връзката с домашните любимци въздейства благоприятни на нашето психично и физическо състояние. Присъствието на животно вкъщи има терапевтично значение и това е доказано от безброй много научни изследвания. Освен науката обаче, всеки един, който е имал някакъв вид животно като приятел, може да потвърди позитивното им въздействие. Ето как кучета, котки, папагали и друг вид домашни животни могат да подобрят начина ни на живот.

Куче

Най-добрият приятел на човека се откроява като помощник срещу кардиологичните заболявания. Според някои научни изследвания, собствениците на куче се радват на по-добър сърдечен ритъм, поддържат ниска концентрация на холестерол и триглицериди и рискът от сърдечносъдови заболявания при тях е по-нисък в сравнение с тези, които нямат този вид животно вкъщи. Освен това стопаните на куче имат по-рядка нужда от медицински прегледи и страдат в по-ниска степен от психически и физически смущения. Присъствието на кучето в стаята, в която спим, допринася и за по-дълъг сън. Казано накратко, кучето е един истински терапевт.

Котка

Дискретното присъствие на котката ни позволява да релаксираме, действа като антистрес, успокоява ни и значително намалява нервното напрежение.

Птици

Птиците стимулират новите запознанства. Резултатите от едно научно изследване, проведено в дом за възрасти хора, разкрива как полагането на грижи за пернатите приятели помага да бъдем по-отворени и отзивчиви към хората, които ни заобикалят, намаляват тревожността и увеличават ефективността ни.

Кон

Благодарение на своите необикновени дарби като развито възприятие, бърза адаптация и интелигентност, конят от дълги времена е считан за едно истинско „лекарство“. Подходящ е за деца, които имат ограничени двигателни способности.

Риби

Въпреки че не говорят, със своето успокоителни и хипнотизиращи способности рибите имат благоприятно въздействие върху хората, допринасяйки за тяхното добро настроение, спокойствие и дори апетит.

За тези, които имат заек или костенурка, е добре да знаят, че разходката с тези две животни улеснява контакта с непознати и благоприятства за нови запознанства. Научен експеримент разкрива как присъствието на този вид домашни любимци стимулира желанието за общуване между напълно непознати. Експертите считат, че това се дължи на позитивнитe асоциации, които те предизвикват: великодушие, спокойствие, общителност. Всички те са фактори, които ни подбуждат да бъдем по-симпатични и привлекателни.