Патладжанът е най-бързата вечеря или обяд, а освен това е ниско калоричен. За да го превърнем в истински шедьовър, имаме нужда само от малко качествено сирене и пресни подправки.

Куличките с патладжан са великолепна идея, ако ви споходят неочаквани гости или просто решите, че ви е време да експериментирате в кухнята. Те са идеални дори за хора, които за пръв път готвят, тъй като рецептата се спазва много лесно. Печенето отнема не повече от 30 минути, а резултатът е великолепен.

За 4 порции:
2 патладжана нарязани на шайби с дебелина половин см.
1 буркан доматено пюре или готов сос за спагети
200 г. моцарела
40 г. пармезан или натрошени ядки
Зехтин, черен пипер, сол
Пресен босилек за декорация

Патладжаните се накисват във вода със сол, за да пуснат горчивината си. Ако планирате да приготвите това ястие за вечеря, може да си спестите време, като накиснете шайбите още от сутринта. В такъв случай ги сложете в купа в хладилника.

Оцедете патладжаните й го подредете върху хартия за печене в тава. Стремете се да се получат като кулички с еднаква дебелина на парчетата. Слага се ред патладжан, ред пюре или сос за спагети, ред сирене моцарела и натрошени ядки. След 3-4 реда (следете куличките да не са прекалено високи и нестабилни) се намазва за финал с пюре, черен пипер, малко сол и няколко капки зехтин. Куличките се пекат в загрята на 200 градуса фурна за 30 мин. Преди да се извадят се поръсват със сирене пармезан. Сервират се веднага със стръкче пресен босилек.