Всяка дама има свой стил и се чувства добре в определени дрехи и обувки. Официалното облеклои токчетата не гарантират успеха ни в офиса или в личния ни живот. Точно този тип обувки понякога дори може да бъде опасен за здравето ни.

Но японският министър на здравеопазването и труда Такуми Немото заяви, че именно обувките с ток са "подходящи и необходими" в сферата на бизнеса. Причината да изкаже позицията си е петиция, създадена с цел да отмени дрескода на работа.

„Социално прието е жените да носят обувки с токчета,” заяви Немото.

Петицията бе внесена в министерсвотото във вторник под името #KuToo - игра на думи от японското „kutsu”, което означава обувки и „kutsuu”, което означава „болка”. Името е препратка към глобалното движение #MeToo, което се бори срещу сексуалното насилие.

#KuToo бе лансирано от актрисата и писател Юми Ишикава и бързо спечели подкрепата на хиляди хора онлайн. Някои от тях са на мнение, че носенето на обувки с ток не е проблем, но по-голямата част от участниците смятат, че дрескода на работното мясо трябва да стане по-свободен.

Спорове относно задължителното носене на високи токове на работа и официални събития се водят още от 2015 година. Тогава актрисата Джулия Робъртс се изказа против „традициалното облекло и обувки” по време на филмовия фестивал в Кан. Организаторите решиха да запазят задължителния дрескод. В отговор, през 2016 година, актрисата се появи на червения килим боса.

Подкрепяте ли петицията #KuToo или сте на мнението на Немото?