Някога чудили ли сте се кое е нещото, което прави скандинавските домове да изглеждат така уютни, топли и гостоприемни и то не само по Коледа? Това е датското усещане за "hygge". Hygge и Коледа вървят ръка за ръка или ако трябва да сме по-точни ръкавичка за ръкавичка, защото там е доооста студено, и именно това е рецептата за живота, която датчаните с радост споделят със света. Hygge е усещане за оценяване на малките неща, наслада от момента, който ни сгрява в сивото ежедневие, безапелационният акцент върху това да правиш онова, което те прави най-щастлив и да го правиш много. Да останеш на топло, да облечеш мек пуловер, да пиеш чаша чай, докато четеш книга, да си запалиш свещ, да говориш с приятел... Но Hygge е и да се храниш добре и винаги да имаш нещо сладичко на масата, което да те дари с положителна емоция и да те стопли в мразовитата зимна вечер.

Датчаните обичат едно нещо, на което много от останалите народи не са такива фенове – лакрица. Звучи ви познато, нали? Да - от малката дивачка Пипи Дългото чорапче, която черпи децата именно с лакрицови пръчки. И това не е никак случайно – лакрицът, който е другото име на сладкия корен на женското биле, стои в основата на различни типично скандинавски лакомства. Тази специална естествена съставка се радва на повече от 5-хилядолетна история, като дори по времето на Александър Велики неговите войници са се хранели с корени от билката, за да имат повече енергия по време на битка. Сладкият корен от женско биле от години се използва в сладкарството за приготвянето на лакриц. С нелеката мисия да промени мнението на хората по целия свят и да накара дори хейтърите да му дадат шанс се заема едно младо момче Йохан Бюлоу. Така на бял свят се появява бранда Lakrids by Bülow – бонбони с лакриц и белгийски шоколад, които галят небцето и сетивата с вкус, който не би могъл да се сравни с нищо друго, което сте опитвали до този момент!

Историята на безмерната любов към гурме лакрица

Роден в предприемаческо семейство, Йохан от много ранна възраст има усещането, че един ден ще създаде нещо наистина специално и оттогава това е единственото, за което мисли и към което се стреми. Бюлоу се влюбва във вкуса на женското биле и насочва страстта и вниманието си към черния лакриц. Според Йохан добре известната билка най-после е трябвало да попадне под светлините на прожекторите и всички да видят нейния потенциал, който всъщност е и вдъхновение и начало на неговия бизнес.

Очевидно, а и както много добре знаем, страхотните бизнеси не се създават за една нощ. Трябва да се вложат упорита работа и много часове упорит труд. Едно от най-големите предизвикателства на Бюлоу е да се научи да бъде предприемач и да работи само с най-добрите суровини, за да получи наистина качествен продукт. През 2007 г. Bülow отваря първия си магазин в Сванеке, разположен на датския остров Борнхолм.

За да постигне този нетипичен, но наистина изпълващ сетивата вкус на сладък лакриц, Йохан използва като основна суровина пресован екстракт от сушени чрез пулверизиране корени от женско биле, към което са добавени меласа, глюкоза, оризово брашно и анасоново масло. Коренът на женското биле се добива в Близкия Изток и в Източна Европа, а използваното за шоколада на Lakrids by Bülow какао с най-добро качество в световен мащаб е отгледано и набрано в специални райони на Западна Африка. Интересен факт е, че тъй като бранда държи много на качеството, около ядрото от лакриц на всеки бонбон се добавят забележителните 30 слоя шоколад с най-високо качество, като технологичното време за производство на бонбоните в една средна кутия A – лакриц с млечен шоколад е 6 дни. Всички изделия на бранда се приготвят в уютната фабрика на Lakrids by Bülow в Копенхаген от майстори сладкари, работещи изцяло с естествени и висококачествени продукти.

Бавно, но сигурно Бюлов започва да разширява бизнеса си и неговият гурме лакриц вече става обожаван на все повече места по света. Успехът на Lakrids by Bülow се разпространява отвъд границите на Дания. Вкусът на бонбоните вече се намира в над 25 обекта в Дания, Швеция, Финландия, Норвегия, Германия и ОАЕ, както и с 2000 ритейл партньори на 46 пазара по света. Освен това Lakrids by Bülow работи и с корпоративни клиенти като Emirates Airlines.

В България датският бранд Lakrids by Bülow пристигна през зимата на 2021 г. в бутика за лакрицови бонбони в столичния The Mall. Сладките и уникални по вкус бонбони с лакриц на бранда са безглутенови, приготвени изцяло от оризово брашно и се предлагат обвити в млечен, бял, черен и дулсе де лече шоколад в комбинации с различни плодови и празнични аромати.

Коледа с дъх на hygge и незабравим вкус

Тази зима датчаните от Lakrids by Bülow са ни приготвили истински сладки хюга шедьоври в лицето на четири лимитирани вкуса, които да направят тази Коледа още по-специална - CLASSIC - лакриц с дулсе де лече шоколад и морска сол, GOLDEN - лакриц с бял шоколад, малини и ягоди, FROZEN – лакриц с млечен шоколад, мента и захарна обвивка и CHRISTMAS - лакриц с дулсе де лече шоколад и канела. 

Едно наистина специално вкусово изживяване ни подарява CLASSIC SALTY CARAMEL, който е експлозия от смесването на вкуса на мекия, топящ се в устата дулсе де лече и ароматния сладък лариц. А за да предизвикат сетивата на всеки, датските майстори-сладкари са добавили и парченца морска сол за брилянтен завършек, който да спечели всеки ценител на сладко-соленото гурме.

Кадифеният GOLDEN пък обединява меката сладост на белия шоколад със свежестта на яркочервени малини и щипка сочни ягоди, за да бъде денят ви по-цветен. А за още повече разкош всичко това е поръсено с малинов прашец! Неустоимо, нали!

Уникалният FROZEN пък е създаден с една-единствена цел: да направи зимата Ви по-уютна, сладка, снежна и незабравима! Подарете си феерия от специално вкусово удоволствие с преливащия от свежест микс от сладък лакриц, нежен млечен шоколад и щипка ароматна метна. За финал точи гурме кулинарен шедьовър е покрит с хрупкава захарна обвивка, напомняща на пухкавия бял сняг, който се сипе тихо през нощта

И тъй като Коледа не може да мине без задължителния аромат на канела, Lakrids by Bülow са пресъздали умело празничното настроение с CHRISTMAS който впечатлява с микс от благоуханна канела, карамелизиран бял шоколад и хрупкав, топящ се в устата карамел. 

За финал ще ви напомним, че ако след преразказаното разнообразие от феерични вкусове все още се колебаете кой точно би ви допаднал най-много, може да отидете на място и да дегустирате всички, за да изберете своя фаворит. Мястото е бутикът Lakrids by Bülow в The Mall (ниво 0). По-смелите съветваме директно да поръчват онлайн на lakridsbybulow.bg – сигурни сме, че няма да съжалявате!

Светът определено се влюби в идеята и последващото изпълнение на Йохан Бюлоу, ние хапнахме доста и определено нямаме търпение за още! Защо не опиташ и ти, дегустирайки и откривайки своя фаворит! Предупреждаваме те, че ще ти бъде доста трудно, предвид многообразието от гурме вкусове. Но си заслужава всяка една хапка!!!

Нека тази Коледа бъде здрава, снежна и вълшебна! Защото ако има едно нещо, в което датчаните са най-добри, то това несъмнено е урокът, който ни предадоха през последните малко повече от две години - да спрем за миг, да отделим време за тези, които обичаме и да се насладим на нещо сладичко и по-точно на кадифената приказка от зимни вкусове на Lakrids by Bülow.