Червената боровинка е едно от полезните растения, справящи се и предпазващи от редица болести, които ще изброим: стареене и неврологични заболявания, рак, възпаления, диабет, бактериални инфекции, заболявания на сърдечно-съдовата и на отделителната система и зъбна плака. В допълнение, червената боровинка осигурява редица необходими за организма витамини.
  
Малък на размер червен плод, точно като черешите и гроздето, но за разлика от размера си, ползите му за човешкото тяло са огромни. Благодарение на множеството от изследвания, днес знаем, че червената боровинка съдържа витамин C и калций.

Червената боровинка съдържа антиоксиданти, които помагат за предотвратяване на заболявания като рак и сърдечно-съдови заболявания. Червената боровинка е един от плодовете с най-високо съдържание на антиоксиданти. За него знаем още, че предпазва клетките на организма от увеличаване на нивата на холестерола в кръвта, подобрява кръвообращението , намалява възпаленията и предотвратява запушване на артериите.

Вкусният плод намира приложение и в стомашната област, като започва от устната кухина: Тъй като предотвратява разпространението на бактерии, червената боровинка помага за справянето със зъбната плака и запазването на безупречна хигиена в устната кухина. Помага при стомашни язви.

Девет от десет жени получават инфекция на пикочните пътища поне веднъж в живота си. На помощ отново идва червената боровинка, благодарение на която бактериите спират своето разпространение и размножаването си по тези пътища.

Всичко това сочи едно – природата е здраве. Можем да започнем да се възползваме от нея с честото приемане на изключително полезните, а в същото време напълно безопасни, алое, грозде и червена боровинка.