Ленард Коен, легендарният канадски писател и музикант, който изостави обещаващата си литературна кариера, за да се превърне в един от най-изтъкнатите композитори и музиканти на съвременната епоха, е починал в четвъртък вечер на 82-годишна възраст, според съобщение на официалната си Фейсбук страница.

Агенцията цитира изявление на официалната му страница във "Фейсбук".

"Загубихме един от най-ценните и продуктивни визионери в света на музиката.", се казва в съобщението.

От звукозаписната му компания Sony Music също потвърдиха новината и изразиха гордостта си от възможността да работят с такъв артист с бележита 60-годишна кариера. Адам Коен, неговият син, съобщи: "Баща ми почина мирно в дома си в Лос Анджелис със знанието, че е завършил това, което усещаще, че ще бъде един от най-гениалните му записи. Писал е до последните мигове, с типичния за своята личност хумор." Няма информация за причините за смъртта му. Очаква се по-късно да се проведе траурна церемония в Лос Анджелис.

Ленард Коен е роден през 1934 г. в Уестмаунт до Монреал в англоезично еврейско семейство. Публикува първата си стихосбирка през 1956 г., а първия си роман - през 1963 г. Първият албум на Коен включва именно тези две песни и излиза през 1967 г. Две години по-късно излиза вторият му албум, повлиян от кънтрито. В него е включено едно от най-успешните му парчета "Bird on The Wire". Много известни изпълнители като Джо Кокър и Джони Кеш направиха нейни кавъри.

В своята кариера, която бе с продължителност близо пет десетилетия, г-н Коен пишеше на най-различни теми - любов и вяра, отчаяние и екзалтация, самота и връзки, война и политика. През годините са направени повече от 2000 записа на негови песни, изпълнявани първоначално от певци като Джуди Колинс и Тим Хардин, а по-късно и от изпълнители от целия спектър на популярна музика, сред които U2, Арета Франклин, REM, Джеф Бъкли, Триша Иърууд и Елтън Джон.

Най-известната песен на г-н Коен е може би "Алелуя", величествена, медитативна балада, вливаща в едно религиозното и земното, която се разказва за библейския цар Давид и се прави паралел между физическата любов и страстта за духовна връзка, е изпълнявана и интерпретирана над 200 пъти след излизането ѝ през 1984г. Сред тях са Боб Дилън и Джъстин Тимбърлейк. Самият Коен е разказвал неведнъж, че е композирал песента години наред и на моменти е бил толкова отчаян, че не му се получава, че блъскал главата си в пода на хотела. За нея е написана и книга, а също е и част от множество филми, където е като саундтрак. 

Много от песните, написани от канадеца, станаха известни в изпълнение на други изпълнители, включително Джуди Колинс, помогнала му да добие слава с ранните си композиции през 60-те години.

Той бе една легенда! През годините записва 14 студийни албума. Като първият дори има златен рекорд в САЩ за своите продадени над 500 000 копия. Вторият му албум, "Песни от стаята," излязъл в началото на 1969 г., циментирана и затвърждава растящата му репутация като автор на песни. "Историята на Исаак", преразказ на библейския разказ на Авраам и Исаак. Качеството на песните му остава високо и се допълва от песни като "Танцувай с мен до края на любовта", "Първо ние приемаме Манхатън", "Всеки знае"...

В периода 2008 и 2013 г. Коен бе принуден да организира продължителни турнета, след като изгуби дело срещу своя бивш мениджър и партньор Кели Линч. Композиторът го обвиняваше, че е изхарчил спестяванията му, а след присъдата трябваше да плати 9 милиона долара.

Последният му албум You Want It Darker излезе на пазара през октомври тази година. В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог. Албумът е пропит и от мисълта за смъртта. Стилът на Коен дразнеше мнозина. Британският музикант Пол Уелър каза, че от дълбоки му бас и монотонните речитативи ми иде да си пререже вените. Но често в песните му имаше и хумор, понякога посветен на репутацията му често да се влюбва.

Каквото и да кажем за него ще е малко... Едно обаче е сигурно - легендата ще остане завинаги жива в сърцата на милионите си фенове по цял свят! Поклон!