Няма как да не харесате тези вкусни питки. Въпреки че не съдържат мая, те са меки и еластични, не са хрупкави и не се чупят. Идеални са за всякакви сандвичи, дюнери, гироси, сувлаки или вместо питка за индийски ястия.

А най-хубавото е, че се правят много бързо и лесно – замесването отнема само 1-2 минути. Можеш да ги съчетаеш с всякакви продукти по твой избор, но ние ще ти предложим и 2 рецепти.

Тортили без мая

Време за приготвяне: 15 мин

Порции: 4 големи питки

Необходими продукти:

  • 300 г бяло брашно
  • ½ ч. л. сол
  • 50 г масло
  • 185 мл мляко (може да се замени и с бадемово)
  • ½ с. л. зехтин или друга мазнина за готвене       

Начин на приготвяне:

  1. Смеси млякото и маслото. Постави ги на котлона, докато маслото се разтопи.
  2. Смеси брашното и солта с млякото и маслото.
  3. Време е да замесиш тестото. Можеш да го направиш в голяма удобна купа или на масата. Поръси работния си плот или купата с малко брашно и размеси тестото за няколко минути, докато стане гладко, без бучки. Добави още малко брашно, ако тестото е твърде лепкаво.
  4. Увий полученото тесто в найлоново стреч фолио и го остави на стайна температура за 30 минути.
  5. Отново поръси брашно върху работната повърхност, нарежи тестото на четири парчета. Направи парчетата на топки и после ги разточи. Трябва да са дебели около 0,3 см.
  6. Затопли половин супена лъжица зехтин в тиган с незалепващо покритие. Температурата трябва да е средна или по-ниска. Тънкото тесто и високата температура правят питките хрупкави и чупливи.
  7. Постави тортилата в тигана, остави я за около минута-минута и половина, докато се получат балончета. След това я обърни, за да се опече и от другата страна. Натисни я към тигана, ако се образуват балончета и започне да се надига. Трябва да има малки златисти петна и от двете страни.
  8. Махни питката от котлона, постави я в подходяща чиния и отгоре я „завий” с кърпа – влагата ще направи питката още по-мека и податлива.
  9. Повтори процедурата и с другите 3 парчета.
  10. По желание можеш да напръскаш или намажеш питките с малко зехтин или разтопено олио, за да изглеждат още по-апетитно. Или пък разтопи малко масло заедно с пресован чесън, после намажи питките с маслото, така ще получиш вкусна чеснова питка.

 

Предлагаме ти и две страхотни рецепти за пълнежа на тези мекички тортили:

Вегетариански тортили

Необходими съставки:

  • 1 голяма краставица
  • 1 червена чушка
  • 2 моркова, обелени
  • 8 с. л. крема сирене
  • 4 с. л. непечени слънчогледови семки
  • 1½ ч. нарязан бейби спанак

Начин на приготвяне:

  1. Ако тортилите са изстинали, стопли ги за малко в микровълновата като преди това ги поръсиш с няколко капки вода, това ще ги направи отново по-меки и еластични.
  2. Нарежи краставицата, чушката и морковите на тънки лентички, за целта можеш да използваш белачка или специално ренде за зеленчуци. 
  3. Постави всичките четири тортили пред теб. Намажи всяка тортила с две лъжици крема сирене и я поръси с една лъжица слънчогледови семки. След това отгоре разпредели по равно зеленчуците.
  4. Свий всяка тортила на руло и ако искаш, можеш да я нарежеш на четири парчета.

 

Тортили с пиле и чеснов сос

Необходими продукти за френския чеснов сос:

  • 1/3 ч. майонеза или салатен дресинг
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 с. л. пресен лимонов сок

За тортилите:

  • 8 листа от маруля
  • 250 г пилешки късчета, предварително запечени на тиган или фурна
  • 2 домата, нарязани на кубчета
  • 4 лентички запържен бекон, нарязани на парченца

Начин на приготвяне:

1 В малка купичка разбий съставките за соса. Намажи го върху всяка от четирите тортили, не го мажи до края на тортилата.

2 Върху всяка тортила сложи по 2 листа маруля. Отгоре сложи пилето, доматите и парчетата бекон.

3 Свий тортилите на руло и готово!