Топлото време означава, че е време да преминем от горещо към студено, или така нареченото айс кафе. А специално за дните, в които се нуждаете от допълнително освежаване, сме ви приготвили няколко уникално сладки и енергизиращи рецепти, които със сигурност ще ободрят деня ви.
Long Island Iced Coffee
Ето, че вече имаме любимият на всички Лонг Айлънд и под формата на следобедна или дори обедна напитка. Подчертаваме, че тази рецепта е изключително освежаваща, но и малко силна, затова ако прецените може да премахнете една от алкохолните съставки.
Съставки:
- 1 супена лъжица тъмен ром
- 1 супена лъжица водка
- 1 супена лъжица джин
- 1 супена лъжица уиски
- 1 супена лъжица ликьор Tia Maria (или друг подобен по избор)
- 2 супени лъжици сок от лайм или лимон
- студено кафе
- резен лимон за декорация
Рецепта:
- Вземете висока чаша и сложете 3-4 купчета лед;
- В шейкър изсипете алкохолните напитки и лимоновия сок и разбъркайте. (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна субстанция). Прехвърлете в чашата;
- Прибавете и студеното кафе. Декорирайте с резена лимон;
Бележка:
Този рецепта е без кола, но при желание или ако ви се струва силно, може да добавите малко.
Бразилски коктейл-кафе
Всеки от нас добре познава качествата на горещото бразилско кафе - наситен цвят, неповторим аромат и незабравим вкус. Но защо да спираме до тук? Ефектът му, е също така осезаем дори и когато е поднесено студено…
Съставки:
- 50 до 60 мл експресо (направете и го оставете да се охлади)
- 3 супени лъжици ром (по избор светъл или тъмен)
- 2 супени лъжици подсладено кондензирано мляко
- канела
- канелена или шоколадова пръчица за декорация
Рецепта:
- В чаша поставете 2-3 купчета лед;
- В шейкър разбийте еспресото, рома и кондензираното мляко. (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна субстанция). Прехвърлете;
- Декорирайте с канелата;
- Поставете канелената/ шоколадовата пръчица и сервирайте;
Карамелено руско кафе
Ако сте почитателки на руското кафе, то сме сигурни, че и тази напитка бързо ще се превърне в една от любимите ви.
Съставки:
- 30 мл експресо
- 60 мл водка
- 30 мл ликьор
- 15 мл мляко и 15мл течна сметана
- карамел (количество по избор, в зависимост от това колко сладко искате да бъде)
Рецепта:
- Във висока чаша поставене лед (количество по избор);
- В шейкър сложете експресото, водката, ликьора и млякото. Разбийте. (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна субстанция). Изсипете при леда;
- Добавете сметаната;
- Декорирайте с карамел (количество по избор);
- Сервирайте;
Кафе Маргарита
Прибавете шот текила към вашето кафе и ще видите как ефекта му се усилва двойно. А ако е бил тежък ден, защо не и повече?
Съставки:
- 2 шота текила (при желание може и повече)
- 100 - 120 мл кафе
- Цитрусов сироп - колкото да допълните чашата
- 2 щипки какао, канела и захар
- Портокалова кора и канелена пръчица за декорация
Рецепта:
- Смесете какаото, канелата и захарта;
- Оваляйте горният край на чашата в получената смес;
- Сложете 3-4 кубчета лед;
- В шейкър смесете текилата, кафето и сиропа (Ако нямате шейкър, в друга чаша или купичка внимателно разбъркайте до получаването на еднородна смес);
- Изсипете при леда;
- Декорирайте с портокалова кора и канелената пръчица;
- Сервирайте.
Фрапе коктейл
Току-що направихме фрапето още по-вкусно и примамливо!
Рецепта:
- Напълнете половин формичка за лед с кафе и поставете във фризера
- 150 мл. кафе
- 40 мл. ликьор Франджелико
- 30 мл течна сметана (или 15мл течна сметана и 15 мл прясно мляко)
- 2 щипка захар или ванилия по избор
За декорацията:
- Бита сметана
- Какао
- Шоколадови пръчици или течен шоколад (по избор)
Рецепта:
- Сварете кафе и го оставете да изстине;
- В голяма чаша добавете леда и налейте изстиналото кафе;
- Добавете ликьора, течната сметана и захарта. Разбъркайте;
- Декорирайте като сложите първо битата сметана, след това какаото и течният шоколад.
Карамелено фрапе в руски стил
Едва ли някога ще се върнете към обикновеното руско кафе, веднъж щом опитате това.
Съставки:
- Лед
- 40 мл. водка
- 30 мл. ликьор
- 30 мл. канелен сироп
- Бита сметана
За канеления сироп:
- 50 мл. вода
- 50 мл. захар
- 1 канелена пръчица (или канела на прах)
Рецепта:
- В дълбок тиган изсипете водата, захарта и канелата. Намалете котлона на средна температура. Разбъркайте докато сместа леко се сгъсти;
- Оставете да изстине;
- В чаша поставете лед;
- Добавете съставките в реда, в който за изброени, като след всяка леко разбърквате с лъжичка;
- Сервирайте;