Треската по Оскарите е на път да завладее света. От година на година церемонията ни предлага нови изненади: или дългоочаквана победа на любимия актьор или "селфи на века". Но в историята на наградите има много интересни факти и събития, за които може и да не знаете.

Предлагаме ви кратка разходка из историята на церемониите. 

• Наградата е получила името си на шестата церемония - така я нарича журналистът Сидни Сколски през 1934 г., когато споменава в пресата, че Катрин Хепбърн не е дошла да си вземе "Оскара" . По-рано на филмовата академия са връчвани безименни статуетки. Друга версия за произхода на названието на наградите: актрисата Бети Дейвис заявила, че статуята прилича на четвъртия ѝ съпруг Херман Оскар Нелсън, а библиотекарката на академията Маргарет Херик възкликнала: "Да, това е чичо ми Оскар". Уви, малко вероятно е да узнаем цялата истина.

• Всеки знае, че времето на благодарствената реч на лауреатите е ограничена и онези, чиито думи не се побират в 45 секунди, ще бъдат безмилостно прекъсвани от оркестъра. Този трик определено не би бил приложим по време на награждаването на Алфред Хичкок през 1968 г. Той казва само: "Благодаря ви."

Може би режисьорът е бил обиден от факта, че и двата му номинирани филма –„Психо” и „Прозорец към двора” - остават без победа на сцената този ден. Той получава почетната награда на Ървинг Талбърг (тя се връчва по време на церемонията "Оскар" и не е познатата статуетка, а малка бронзова глава).

• През първите години на наградите най-добрите актриси и актьори са избирани малко по-различно от сега: вземали се предвид няколко филма за съответния период, а не само една роля, както сега.

• Случвало се е някои актьори да са прекалено добри и да получат награди едновременно по двама. Така през 1932 г. в категорията "Най-добър актьор" статуетки получават Фредрик Марч и Уолъс Бирен, а през 1969 г. в категорията "Най-добра актриса" победителки са Катрин Хепбърн и Барбра Страйзънд.

• През 1973 г. песента "Бен" от едноименния филм, изпълнявана от 14-годишния Майкъл Джексън, е номинирана за наградата. Интересното е, че за Майкъл това е първото солово изпълнение на голямата сцена, извън Джаксън 5. Публиката е страшно доволна от представянето на младия артист: скоро това момче се превръща в истински крал на попа.

• И малко тъжна статистика от последните години: актрисите, които получават първия си "Оскар" в категорията "Най-добра актриса", скоро след церемонията се развеждат. Така се случи с Хилари Суонк, Джулия Робъртс, Рийз Уидърспун, Кейт Уинслет и Сандра Бълок.

• За ролята на Катрин Хепбърн във филма "Авиатор", актрисата Кейт Бланшет получи статуетка в номинацията "Най-добра актриса". Любопитно е, че актрисата Катрин Хепбърн, в чийто образ се въплъти Бланшет, също е притежателка на "Оскар". Тя има цели 4 статуетки - повече от всяка друга актриса или актьор в историята.

• Може би най-голямото вълнение в историята на наградите е предизвикано през 2017 г. - тогава става епична грешка с обявяването на най-добър филм. Поради объркване с пликовете, за победител бе обявен филма „La La Land”, въпреки че в действителност тази номинация бе спечелена от драмата "Moonlight".

Както се разкри след кратко разследване, служител на одиторската фирма объркал пликовете, защото се разсеял зад кулисите, за да прави снимки. Заради този сериозен пропуск контролът над пликовете се засилва: има още един човек, който наблюдава процеса и е забранено да се правят снимки по време на награждаването.


• Големият "неудачник" на Оскарите, разбира се, е Леонардо Ди Каприо. Актьорът Питър O'Tул бе номиниран 8 пъти. Но той бе надминат от композитора Кевин О'Конъл: 20 пъти той е неуспешно номиниран за най-добър звук. Но за щастие, неговата 21-ва номинация за филма "Възражение по съвест" бе увенчана със заслужена победа.

• Когато дългоочакваната статуетка на Леонардо ди Каприо трябвало да бъде гравирана, остроумният актьор се пошегувал със себе си, обръщайки се към служителя: "Съжалявам, вие правите надписи на Оскарите всяка година? Ами аз откъде да знам.”

• Джон Форд е единственият собственик на 4 статуетки за най-добра режисура. По време на първите три церемонии той не може да присъства поради следните причини : "Първия път отидох на риболов, втория път имаше война, а на третия - се напих".

• До 1961 г. за актьори на възраст под 18 години се присъжда награда на младежката академия. Сред младите актьори и актриси със специална награда е удостоена актрисата Шърли Темпъл – тя е само на 6 години.

Друг носител на рекорда е актрисата Татум О'Нийл. Тя получава статуетка през 1973 г. за филма "The Paper Moon" в номинацията "Най-добра поддържаща актриса", когато е на 10 години.


• Понякога емоциите буквално изпълват победителите: режисьорът Роберто Бенини от радост скача на сцената директно по облегалките на столовете, Гуинет Полтроу избухва в сълзи на сцената, а Дженифър Лорънс е толкова развълнувана, че се заплита в собствената си рокля и пада по стълбите.

Но много по-непредсказуема е реакцията на Ейдриън Броуди, когато той отива да получи статуетката за ролята си в "Пианистът". Той е толкова щастлив, че отначало силно прегърна Холи Бери (тя му връчи награда), а след това я целуна. За радост на публиката актрисата не се разстрои, а отговори на неговите чувства. Между другото, до този момент актьорите не се познават.

А вие ще гледате ли церемонията по връчването на Оскарите тази година?