Стресиращо е да се чудиш дали човекът срещу теб те лъже, или не. За щастие вече можеш да хванеш лъжеца с един въпрос. Той дори няма да разбере какво правиш и ще падне в капана ти.

Днес ще ви научим как да разделите честните хора от лъжците.

Ето за какво говорим:

Как работи тази техника:

Механизмът е известен в психологията като Волатил Конудрум и е най-лесният начин да разберем кой ни лъже. Д-р Джак Шафер, бивш поведенчески анализатор от ФБР, казва, че методът се изразява в задаването на един въпрос, чийто отговор знаем със сигурност. Твърдението трябва да е грешно. Ако човекът се съгласи, то той лъже, а ако не, е искрен.

Не използвайте прекалено тази техника, защото хората могат да започнат да разбират скритите ви намерения. Тя е толкова успешна, защото лъжецът не разбира нищо.

Как да я изпълним:

Когато усетиш, че някой те лъже, използвай я. Запази самообладание, за да е по-ефективен теста. Наслаждавай се.

Задай въпрос, който заявява нещо грешно, но бъди сигурна и в правилния отговор.

А ако той каже истината?

Ако другият човек каже истината, винаги трябва да имаш резервен вариант, за да излезеш от ситуация.

Например, можеш да кажеш нещо като:

„Аз съм се объркала.“, „Не съм разбрала правилно.“.

Продължи разговора в друга посока.

Кога можеш да говориш за откритието си?

Когато обвиниш някого в лъжа, това може да навреди на отношенията ви. Трети човек може да се ядоса или човекът, който е излъгал, да се обиди.

Нека сте само двамата. Кажи му, че знаеш, че не казва истината. Ако е замесен и някой друг, сподели му след този разговор. Така не само ще избегнеш драмата и напрежението, но и ще дадеш правилен съвет.