„Казват, че влюбените виждат света в розово – навсякъде около тях има само пеперудки и слънце. Да, когато си влюбена твоят любим е целият ти свят, причината за съществуването ти. Мислиш си, че можеш да преминеш през всяко препятствие, щом той е до теб, мислиш си, че най-накрая всичко си е дошло на мястото и животът ти е пълноценен. Когато си влюбена, даваш всичко от себе си не само защото си чувала, че така трябва да е, а защото ти самата копнееш да дадеш нещо от себе си на другия.

Казват, че любовта се мери чрез делата, които си готова да сториш в името на любимия си. Когато обичаме би трябвало да се отнасяме с грижа и уважение към другия, да сме готови да дадем всичко, на което сме способни.

Но какво ако „любовта“ не следва този план?

Какво ако всичките жертви са били напразни? Какво ако другият не ти отвърне със същата грижа? Какво ако голямата ти любов е била плод на въображението ти? Какво ако си била заслепена от собственото си желание да намериш любовта и не си видяла, че чувствата ти не са взаимни?

Сърцето обича да ни погажда такива номера, а те биха съсипали и най-коравите хора и биха покварили и най-невинните души. Такава развръзка би разгневила и най-милото момиче, защото то вечно ще се пита „Защо?“ – защо нейният „любим“ е избрал друга, защо си е тръгнал? Такава развръзка може да ви направи предпазливи, да издигне стени около сърцето ви, да предизвика съмнения у вас за истинските намерения на хората, да ви накара да се страхувате от болката, която могат да ви причинят.

Любовта невинаги носи усмивки, защото любовта невинаги е споделена. А разковничето е, че любовта идва, когато си напълно готова за нея, а не когато „имаш нужда“ от нея.

Но нека болката не те отказва от любовта – продължавай да вярваш. Независимо колко пъти ще разбият сърцето ти, продължавай да обичаш. Не позволявай на сълзите да очернят представата ти за любовта, защото така ще се лишиш от истинската любов.

Да, невинаги получаваме това, което искаме, невинаги отвръщат на любовта ни, но по този начин съдбата ни казва, че на този свят има човек, който е по-подходящ за нас и ни очаква. Всичките пъти, в които са ни разбивали сърцето, са били подготовка за истинската любов, която ни очаква и която ще дойде, но когато сме наистина готова за нея.“

Чо Амисола