Необходими продукти
½ кубче мая
400 мл вода
около 500- 600 гр. брашно
5-6 глави воден лук (може + малко праз)
орехи
сол, захар, червен пипер
яйце за намазване семена за поръсване
Начин на приготвяне
Замесва се хлебно тесто: маята в 400 мл леко топла вода да се разтвори + щипка захар + щипка брашно. Преди замесването се добавя и щипка сол (може и белтъка от яйцето да добавим). Оставя се да втаса. Разделя се на 2 топки, разточват се 2 листа (правоъгълни) и се поръсват с плънката: задушения лук, сол, червен пипер, щипка захар, може и магданоз и се поръсва със смлените орехи накрая. Навива се на руло, режат се парчета (около 2 см) и се намазват отгоре с жълтъка, поръсват се със семена. Пече се в 200 гр загрята фурна за около 20 минути.
Ако искате и вие да се включите в коледния конкурс на София Мел и Dama.bg, можете да го направите тук