Всички сме чували теорията, че мислите ни влияят директно върху живота ни - както върху нещата, които ни се случват, така и върху здравето ни. Разбира се, много е трудно да мислиш позитивно и да бъдеш оптимистично настроен при всяка ситуация, пред която живота те изправя. Тук на помощ идва легендарната Луиз Хей, автор на бестселъра "Излекувай живота си". Личната съдба на дамата, която на 8-ми октомври отпразнува 90-тия си рожден ден, е пример затова, че всичко е възможно, стига да започнем от една мъничка крачка ... .

Луиз Хей е родена на 8 октомври 1926 г. в Лос Анджелис. Детството й е изключително трудно и изпълнено с насилие и сексуален тормоз. Когато е на 5 години неин съсед я изнасилва. По-късно вторият й баща я бие и насилва сексуално, като й втълпява, че е безполезна. На 15 години напуска училище и избягва от дома си. Малко по-късно забременява и ражда момиченце на 16-тия си рожден ден. Дава бебето за осиновяване и решава да се премести да живее в Чикаго, където работи на много и различни места, срещу минимално заплащане. През 50-те години заминава за Ню Йорк, където става модел и работи за известни марки като Bill Blass, Oleg Cassini и Pauline Trigère. През 1954 г. тя се омъжва за английския бизнесмен Андрю Хей, чиято фамилия носи и до днес. След брак, продължил 14 г., Луиз е съкрушена след като той я изоставя заради друга жена. 

По това време, в началото на 70-те години Хей попада на Църквата на религиозната наука и за първи път научава, че може да промени живота си, ако промени начина си на мислене. "Започнах да се вслушвам какво говоря. Осъзнах колко съм самокритична и се опитах да прекратя това. Започнах да произнасям на глас утвърждения, без да разбирам какво означават. Отначало с по-лесните, естествено и започнаха да стават някои дребни промени. Например все по-често хващах зелен светофар или намирах лесно място за паркиране" - споделя Луиз за този период. Тя не спира да се развива и изучава метафизика и духовна литература.

Става пастор на църквата и започва да проповядвай нейните разбирания за живота. Въпреки това чувства, че нейните ученици са объркани и не успяват напълно да вникнат в нейната философия. Не след дълго Луиз разбира, че тя всъщност само говори, а не живее своята истина. Така идва и моментът, в който й е поставена тежката диагноза вагинален тумор.

"Знаех, че ракът е болест на продължително потисканото негодувание, което накрая започва да разяжда тялото. Когато потискаме чувствата в себе си, те трябва да отидат все някъде из тялото." - разкрива Хей.

Тогава тя разбира, че всъщност в себе си носи негодувание от това, че като дете е била насилвана физически, емоционално и сексуално. "Изпитвах горчивина от миналото и не можех да простя"- споделя тя. Луиз си дава сметка, че когато е напускала дома си е смятала, че това е единственото, което може да направи, за да забрави какво й се е случило и да продължи напред, в този момент тя осъзнава, че всъщност просто е заровила проблемите си по-дълбоко. Хей си дава сметка, че за да настъпи трайна промяна в нея е необходимо да промени начина си на мислене. Тя решава, че ако я оперират и не вземе мерки, за да промени мислите си, туморът вероятно ще се появи отново. "Винаги ми е било интересно да разбера къде в тялото си един човек е разположил своя рак - от ляво или от дясно. Дясната страна представлява мъжкото начало, там, откъдето ние даваме навън. Лявата е женската, приемащата страна, там, където получаваме. Почти през целия ми живот, когато нещо не е било наред, то винаги се е проявявало в дясната страна на тялото ми. Именно там съм складирала цялото си негодувание против втория си баща. " - припомня си Хей.

Тя разбира, че не напредва в живота си, защото има много неща от детството си, които не е разчистила и за които е дошло време.

"Трябваше да осъзная съществуването на детето в себе си и да започна да се занимавам с него." Така Луиз се посвещава изцяло на своето оздравяване, започва да чете всевъзможна литература за алтернативно лечение на рак, прави си пречистваща диета, която изчиства всички токсини от тялото й, работи с учител, който се стреми да промени начина й на мислене към позитивен, произнася ежедневно утвърждения, ежедневно прави сеанси пред огледало, които целят да заобича себе си истински. Освен това посещава психолог, който й помага да даде израз на гнева, който таи в себе си. Посвещава голяма част от времето си на това да удря възглавница и да крещи. Луиз разкрива, че не може да каже кое от всичко изброено й е помогнало, но споделя, че искрено е вярвала, че ще оздравее и е била упорита и последователна. "Практикувах през всички часове, когато не спях. Преди да заспя, си изказвах благодарност за това, което бях направила през деня. Правех си утвърждението, че докато спя, процесът на лечение продължава в тялото ми и че на сутринта ще се събудя щастлива, бодра и с добро самочувствие." - споделя тя.

Друго много важно нещо, на което Луиз се научила в този период е да прощава. Тя проучила детството на родителите си и в момента, в който осъзнала колко зле са се отнасяли с тях, тя разбрала, че те всъщност не са могли да й дадат нещо различно. Вторият й баща бил насилван физически като малък, а майка й била научена, че мъжът винаги има право. Хей си дала сметка, че това всъщност е бил техният начин на живот и не е имало кой да ги научи на нещо друго. "Колкото повече прощавах на родителите си, толкова по-склонна бях да прощавам на себе си. Изключително важно е да сме способни да прощаваме на себе си. Мнозина от нас навреждат на вътрешното си дете не по-малко от родителите си. Ние просто продължаваме да оказваме насилие, а това е много печално. Когато сме били деца и други хора са се отнасяли зле с нас, ние не сме имали особен избор, но когато пораснем и ние самите продължим да малтретираме вътрешното си дете, това е катастрофално. 

Луиз споделя още, че когато се научила да прощава, тя всъщност се научила и да вярва на себе си. Тя открила, че когато човек не вярва на живота или на хората, които го заобикалят, той всъщност не вярва на себе си. "Не вярваме на своето Висше Аз, че ще се грижи за нас във всички ситуации." - допълва тя. След като започнала да си вярва, Хей открила, че й е по-лесно да обича себе си, което всъщност е в основата на нейната теория. Според нея всичко започва от любовта, която изпитваме и даваме на себе си. Не можеш да дадеш любов, ако нямаш любов, не можеш да получиш любов, ако ти сам не дадеш. Така тялото и сърцето й започнали да оздравяват, а като допълнение към това Луиз започнала да изглежда по-млада и да привлича към себе си хора, на които наистина може да помогне и които са готови да работят над себе си. 

"Където и да се намирате в живота, какъвто и да е вашият творчески принос, каквото и да ви се случва, вие винаги правите най-доброто, на което сте способни, в съответствие с разбиранията, съзнанието и познанието, които имате".  

Луиз е помогнала на хиляди хора по света в тяхното пътуване към себе си, по време на което те откриват връзка с душата си, с любовта, която носят и със здравето, което е наше изконно право. Хей вярва искрено, че ако всеки ден, всеки на нашата планета, през първите минути, в които се събуди, произнесе следните думи: "Добро утро, (своето име), обичам те. Наистина, наистина те обичам. Днес ни очакват чудесни преживявания. Избирам да създам невероятен нов ден и невероятно бъдеще" - животът ни ще бъде много по-лек, щастлив и изпълнен с любов. 

Луиз Хей основава своята издателска къща Hay House през 1984 г., когато е в края на 50-те си години, с което за пореден път доказва, че никога не е късно за ново начало. Към днешна дата нейното издателство се е разрастнало до онлайн бизнес, който предлага материали за духовно израстване в различни формати. Освен това тя издава и множество световноизвестни автори, сред които е и Уейн Дайър, например. 

Нека преговорим основите на философията за живота на тази уникална и вдъхновяваща жена:

1. Прошка - простете на хората, които са ви наранили, но не забравяйте, че е също толкова важно да простите и на себе си.

2. Кураж - изисква се много кураж, за да се изправите пред болката и миналото си, за да поемете отговорност за себе си и за здравето си. Не забравяйте, че е ваше изконно право да бъдете щастливи и здрави.

3. Благодарност - благодарността носи със себе си още неща, за които да бъдете благодарни. Толкова е простичко. 

4. Любов - енергията, която държи вселената e безусловната любов. Не можеш да дадеш любов, ако я нямаш в себе си, не можеш да получиш любов, ако не дадеш.

5. Смях и чувство за хумор - Обичате ли да се смеете? Луиз Хей обожава. Смехът лекува и отразява вярването, че всичко е наред.