Болките в кръста и в областта стомаха по време на бременност може и да са нормално явление, но това не ги прави по-малко досадни и неприятни. Понякога е истинско предизвикателство да се издържи на тях, но за щастие открихме няколко много полезни трика, с които поне можем да успокоим болките или напълно да се отървем от тях. На вашето внимание, дами, ето ги и тях:

1. Гледайте винаги да сядате в удобна за вас позиция. Ако тялото ви е в изкривена и неестествена поза дълго време, това може да ви причини сериозни болки в кръста и гърба. Ако вече имате такива, опитайте да седнете леко наклонени напред – това със сигурност ще ви помогне за повече комфорт.

2. Хубаво е да имате силиконово или гел компресче, което да може да загреете или да замразите и да поставите на мястото на болката. Например при болки в гърба, можете да загреете този компрес и да го оставите там, където ви боли – загрявайки, то ще успокои болката и ще отпусне мускулатурата.

3. Правете леки упражнения. Може да ви звучи странно и неприемливо, но е факт, че физическата активност по време на бременност значително укрепва мускулите и влияе благоприятно на развитието на бременността, а също – значително намалява болките, докато сте бременни. Йогата също е страхотен избор, който ще ви помогне да избегнете или да излекувате болки в кръста, гърба или която и да е друга част от тялото ви.

4. Ако страдате от киселини, интересен начин да ги потискате е чрез консумиране на сухи овесени ядки. Естествен начин да спрете киселините, без да вредите на стомаха и бебето си. Друго нещо, което може да опитате е да хапнете кисело мляко.

5. Ако сте пробвали всичко против киселини и не помага нищо, опитайте да спите в по-„седнало“ положение. За да се повдигнете до желаната поза, може да използвате повече възглавници, ако нямате специална за това.


6. При проблеми и болки в кръста, може да опитате упражнението с повдигане на таза от легнало положение (по гръб). Това упражнение ще разтегне мускулите в долната част на гърба ви , както и коремните мускули, което ще отпусне болката. Може да опитате и с ролер от мемори-пяна.

7. Ако през повечето време седите (на стол, в колата, на земята), хубаво е да поставяте малка възглавничка в областта на кръста – така ще предотвратите болките в тази част на тялото, или ако вече имате такива – ще ги намалите.

8. Плуването също е прекрасен вариант за отпускане на мускулатурата и успокояване на болките по тялото и мускулите, по време на бременност. Важно е обаче да се уверите, че басейнът, в който сте избрали да се упражнявате, е напълно сигурен и чист и е безопасно за вас и бебето да го използвате. Ако все пак имате съмнения, може да практикувате част от упражненията във вана у дома ви.

9. При болки в гърдите, опитайте с леки масажи, допълнителни подплънки, които да осигуряват мекота и удобство и в краен случай – купете си нов сутиен за бременни, които да осигурява достатъчно място за гърдите ви, които увеличават обема си скорострелно.


10. Срещу болките в ставите и мускулите по време на бременност, много добре влияе лекият спорт. Спортувайте всеки ден по малко и умерено. Може да правите лек джогинг, да въртите велоергометър около 20 минути на ден или просто да се разхождате пеша.Със сигурност тези активности биха ви помогнали да се отървете от схващания, от болки по ставите и мускулите и освен всичко това – ще повиши тонуса ви.