Много жени, които раждат „по-късно“ се тревожат, че зралата им възраст означава, че ще прекарат по-малко време с децата си. Има смисъл – колкото повече чакате, толкова по-малко време имате, нали? Но според ново проучване, случаят съвсем не е такъв.

Изследователите открили, че жените, които са родили последното си дете след 33-тата си година, живеят по-дълго от дамите, които раждат на по-ранна възраст. „Няколко проучвания доказват, че късната възраст при последното раждане е позитивно асоциирана с дълголетие при майките“, заявява доктор Никол Шупф, професор в Медицинския център към Колумбийския университет. Проучването използва информация от изследване, което доказва връзката между дължината на теломерите в женското тяло и възрастта, на която тя е способна да забременее. Теломерите са части от клетките, които влияят на начина, по който остаряват, а по-дългите теломери са асоциирани със способността на жената да роди на по-късна възраст, както и с по-дългата продължителност на живота.

„Това откритие предполага, че по-късната възраст на последното раждане е маркер за остаряването и ако е наследствено, може да бъде свързано с генетични варианти, които играят роля в оцеляването“, пояснява доктор Шупф.

Проучването разгледало 386 жени в САЩ и Дания, които били на възраст над 70 години. „В сравнение с жените, които родили последното си дете на 29, дамите с по-късна възраст при раждането на последното дете – от 34 до 38 – имат по-висок шанс да притежават по-дълги теломери“, разказва доктор Шупф. Макар и да са необходими допълнителни проучвания за другите фактори, които оказват влияние върху способността на жената да има деца, това е добра новина за онези дами, които са изчакали да навлязат в 30-те си години, за да завършат семействата си.