Великият руски писател Михаил Афанасиевич Булгаков е роден на 15 май 1891 година. Известен с не само като писател, но и като драматург.

Световноизвестното му произведение “Майстора и Маргарита” се нарежда сред най-любимите книги на българите през 2009-та година.

Разбира се, творчеството на Булгаков не се изчерпва само с един роман. Сред другите произведения на автора са: “Кучешко сърце”, “Дяволиада”, “Пушкин”, Театрален роман”, “Бялата гвардия”.

За да припомним за силата на творчеството на Булгаков, за въздействащите истини, които той завещава на света и за хумора дори в най-мрачните ситуации, ние от Dama.bg ще ви припомням вечните цитати от “Майстора и Маргарита”.

“- Водка ли е? – попита тихо Маргарита.
Котаракът подскочи на стола от обида.
- Но моля ви, кралица – изхриптя той, - как бих си позволил да налея на една дама водка? Това е чист спирт!”

“А фактът е най-упоритото нещо на този свят.”

“Няма ли да бъдеш така добър да поразмислиш по въпроса: какво би станало с твоето добро, ако не съществуваше злото, и как би изглеждала земята, ако от нея изчезнеха сенките? Та нали всички предмети и хора хвърлят сенки. Ето сянката на моята шапка. Но има и сенки на дървета и живи същества. Нали искаш да одереш цялото земно кълбо, да пометеш от него всички дървета и всичко живо заради твоята приумица да се наслаждаваш на голата светлина? Ти си глупав.”

“Всичко накрая се оправя. Така е изграден светът.”

“Кой ти е казал, че на този свят не съществува истинската, вярна, вечна любов! Да бъде отрязан на лъжеца гнусният език!”

“Да, човекът е смъртен, но това не е най-страшното. Лошото е, че той понякога е внезапно смъртен, това е неприятното!”

“Маргарита Николаевна разполагаше с пари. Маргарита Николаевна можеше да си купи каквото ѝ хареса. Сред познатите на мъжа ѝ имаше интересни хора. Маргарита никога не беше докосвала примус. Маргарита Николаевна не познаваше ужасите на живота със съквартиранти. С една дума… тя беше щастлива? Нито миг!”

“Труден народ са тези жени!”