С настъпването на зимния сезон ярки и ароматни цитруси се появяват по рафтовете на магазините за плодове. Те не само утоляват приятно глада, но и носят много ползи за здравето. И много хора се замислят кой е по-полезен.
Нека да разгледаме техните предимства и недостатъци, за да разберем какво да изберем: мандарини или портокали.
Ползите от мандарините
Мандарините обикновено се белят лесно и имат сладък вкус. Те са по-малко киселинни от портокалите, което ги прави по-вкусни за деца и хора с чувствителен стомах. Съдържат много витамини, особено витамин С, който има благоприятен ефект върху имунната система и помага на организма да се справи с инфекциите.
Освен витамин С, мандарините са богати и на бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А - полезен за зрението и здравето на кожата. Мандарините съдържат и други важни микроелементи, като калий и фолиева киселина, които помагат за нормализиране на метаболизма и поддържат сърдечно-съдовата система.
Също така си струва да се отбележи, че мандарините съдържат фибри, което ги прави отлично допълнение към храненето за поддържане на стомашно-чревното здраве. Фибрите подпомагат нормалното храносмилане и могат да контролират на нивата на кръвната захар.
Ползите от портокалите
Портокалите са известни със своя ярък цвят и сочен вкус. Тези плодове, подобно на мандарините, са отличен източник на витамин С. Те също така съдържат флавоноиди и антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания като сърдечно-съдови такива и диабет.
Освен това портокалите доставят на тялото много витамини и минерали. Те съдържат витамини от група В, които помагат за нормализиране на метаболизма и поддържат нервната система. Портокалите съдържат минерали като калий, магнезий и калций, които са важни за здравето на сърцето и костите.
Портокалите са нискокалорични и съдържат много вода, което ги прави отличен избор за утоляване на жаждата и поддържане на тялото хидратирано. Фибрите в тези плодове също подпомагат храносмилането и поддържат здравето на червата.
Сравнение на хранителни вещества
Сравнявайки мандарини и портокали, става ясно, че и двата плода имат сходни хранителни и полезни свойства. Все пак обаче има разлики в състава. На 100 грама продукт мандарините съдържат приблизително 60 калории, докато портокалите - около 47. Въпреки това и двата плода могат да се считат за нискокалорични и хранителни.
Витамин С присъства в достатъчни количества и в двата вида цитруси, но може да е малко по-висок в портокалите. Мандарините, от своя страна, съдържат повече захари и по-малко киселина, което ги прави по-сладки и по-харесвани на вкус.
Какво да изберете?
Изборът между мандарини и портокали зависи от вашите предпочитания и индивидуални нужди. Ако обичате по-сладки, по-малко кисели плодове, мандарините са чудесен вариант. Те могат да бъдат полезни и за деца и хора страдащи от стомашни проблеми.
Ако търсите по-разнообразен източник на витамини и минерали, заложете на портокали.
Но като цяло и двата вида цитруси помагат за поддържане на здравето и могат да бъдат включени в храненето в зависимост от вашите предпочитания. Както мандарините, така и портокалите са чудесни за здравословен снак, добавяне към салати или използване в десерти. Най-важното е да се насладите на пресни и натурални продукти, които са полезни за тялото.