Патладжаните са в изобилие през есента и се превръщат бързо в наш диетичен фаворит за вечеря или лек обяд. Подготовката в следващата рецепта отнема едва 5 минути, което пък я прави подходяща за заети с куп ангажименти майки и работещи момичета. Резултатът е великолепно ястие или гарнитура, което осен малко калории успява да задоволи вкусовите ни рецептори с различни екзотични нотки.
Рецептата за медени патладжани е като експлозия от вкусове – сладко, солено, кисело, тръпчиво и лютиво. Тя е подходяща за студените дни и пасва чудесно с чаша червено вино. Ако патладжаните са за основно, може да ги комбинирате с порция варени на пара броколи и обилна зелена салата. Ако пък ги използвате за добавка към месо, то то трябва задължително да е сочно и крехко, тъй като иначе хармонията от вкусове рязко ще се наруши.
Продукти за 4 порции медени патладжани:
4 или 5 малки патладжана, нарязани наполовина
5 пресни зелени люти чушки, наполовина надлъжно нарязани
3 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
2 супени лъжици студено пресован зехтин
едра сол и прясно смлян черен пипер
Нарежете патладжаните през средата. Посолете ги и ги оставете на страна за няколко минути, за да отделят горчивия си сок. Смесете в малка купа – меда, зехтина, лютите чушки, нарязани на половина, лимоновия сок, сол, пипер.
Загрейте фурната до 200 градуса. Постелете кухненска хартия върху тавата, за да не залепнат зеленчуците. Измийте патладжаните от солта и горчилката, намажете ги с приготвената марината. Запазете остатъка. Наредете патладжаните с намазаната част надолу. След това извадете маринованите чушлета и ги добавете в тавата.
Печете 20 минути. Обърнете патладжаните, за да ги намажете отново от отрязаната страна с остатъка от маринатата. Печете, докато станат меки и получат златиста коричка. Сервирайте веднага, като към всяка порция патладжан сложите и по 1 люто чушле.