Днес една от най-любимите ни актриси, Мерил Стрийп, навършва 67 години. По повод рождения й ден, решихме да споделим няколко от мъдрите мисли на тази вдъхновяваща, талантлива и силна дама:

Да бъдеш актьор не означава да бъдеш някой друг. Означава да намериш сходство в това, което очевидно е различно, след това да намериш себе си там.

Ако имате мозък, сте длъжни да го използвате.

Младите жени не трябва да се притесняват толкова много за теглото си. Момичетата прекарват твърде много време в притеснения покрай това. Има много по-важни неща за мислене. На младите мъже, а също и жени, ще кажа, че това, което ви прави различни и странни, е вашата сила. Всеки иска да изглежда като изваден от калъп, но всъщност хората, които изглеждат различно, биват забелязвани. Преди мразех носа си. Вече не. Сега го приемам такъв, какъвто е.

Моят съвет: не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мисля, че трябва да намериш собствения си път. Собствените си правила. Всеки има собствено разбиране за себе си и на него трябва да разчита. В крайна сметка, важното е това, което изглежда правилно за теб. Не това, което майка ви е казала. Не това, което една актриса ви казва. Не това, което някой си ни е казал, освен ако не е онова малко спокойно гласче вътре в нас.

Просто се отпуснете и се възползвайте от всичко.

Моят мъж разбира, че всеки актьор или актриса сключва сделка с дявола всеки път, когато играе някоя роля.

Завистта е прекрасен стимул за развитие на творческият потенциал, който не лишава от нищо разумно.

Уверена съм, че стремежа към съвършенство е това, което отличава добрия живот от успешния.

Лицемерието не е само игра. Лицемерието е възможност. Лицемерието е много ценно жизнено умение. Ние през цялото време това и правим, за да лицемерстваме.

Вие не трябва да бъдете знаменити. Вие само трябва да станете хора, с които вашите родители да се гордеят.

Вярвам в силата на смеха. И мисля, че вие лесно можете да обезоръжите хората, ако ви се отдаде да ги разсмеете.

За мен дрехата е черта от характера, част от мен. Аз не следя модата и нищо не разбирам от тенденциите.

Обичам да се снимам в комедии, но хората не ми дават достатъчно шансове за това, че да ги правя.

Далеч не винаги съм щастлива, просто пред публиката и пред журналистите винаги изглеждам щастлива. Но аз бивам и ужасно ядосана - попитайте мъжът ми.

Аз съм любознателна, а в това е същността на актьорството.

Много по-приятно е тогава, когато хората ти казват, че в живота ти изглеждаш по-добре, отколкото на кино, а не обратното.

Трябва да приемете остаряването. Животът е скъпоценен и когато сте загубили много хора, тогава осъзнавате, че всеки ден е подарък.

Винаги си спомням думите на Катрин Деньов: "На определена възраст жената трябва да избира – или лицето, или фигурата“. Избрах лицето. А останалото… Седя върху останалата част.

Да слушаш – това е всичко. Да слушаш – това е цялата тайна. Преди и по време на работа, с децата си, със съпруга си, с майка си, с баща си… Това е всичко, защото така можеш да научиш всичко!

Всичко, което ни прави щастливи, е много просто: любовта, сексът, храната. Всичко останало - властта, влиянието, силата - всички тези неща могат да вземат превес над това, което наистина си струва в живота. Но докато имаме какво да ядем и покрив над главата си, докато жизнените ни нужди са задоволени, това, което ни прави най-щастливи, е много просто.

Да платя две хиляди евро за една чанта? По-добре да си нося козметиката в зъбите.