В последния ден от месец февруари отбелязваме Международния ден на редките болести. 

Само в рамките на Европейския съюз от редки болести са засегнати над 30 милиона души. В България броят им е около 400 000. 

В 80 процента от случаите редките болести се предават генетично, докато останалите случаи се появяват от алергии, фактори на околната среда и инфекции - вирусни или бактериални. 

Общият брой на регистрираните редки болести в света е над 7000. Това означава, че между 6 и 8 процента от хората в една страна са засегнати. 

Предлагаме ви да се запознаем с 5 от най-редките заболявания в света:

5. Порфирия

Любопитното при нея е, че това е болестта, от която се появяват легендите за вампирите. Болестта се дължи на генетичен дефект, който нарушава функцията на хемоглобина в кръвта. Хората, които са засегнати от болестта, се нуждаят от спешно кръвопреливане, за да живеят. В годините, когато медицината не била напреднала, хората с тази болест, били оставяни без никаква помощ. Това водело до напредване на болестта, което водело до загуба на разсъдък, а самите заболели започвали да пият човешка кръв, тъй като това бил единствен начин да оцелеят. От заболяването те ставали алергични към слънчевата светлина, което станало причина за зараждане на легендите за вампири. 

4. Фатално семейно безсъние

Това е рядък наследствен тип инсомния. Тя води до константно безсъние и цялостно изтощение. Резултат от това заболяване е влошаване на здравословното състояние до степен на изпадане в кома на пациента или смърт. Средната продължителност на живота на пациентите, диагностицирани с фатално фамилно безсъние е между 3 и 18 месеца. В света са регистрирани 26 случая на заболяването.

3. Синдром на чуждата ръка

Това заболява се нарича още Стрейнджлав и за характеризира като нервно разстройство, при което се наблюдава липса на съзнателен контрол върху движенията на едната ръка. При тази болест засегната ръка действа като чужда, в резултат на което човек може дори да не усети действията на засегнатата ръка. Синдромът е забелязан през 1908 година. До момента са регистрирани 40-50 случая на заболяването.

2. Куру (смееща се смърт)

Болестта се среща най-често при жените и децата от племето Форе в Папуа Нова Гвинея. Куру се изразява в загуба на разсъдък и маниакален смях без причина. Причината за болестта е канибализъм, който бил характерен за племето. След изкореняването на канибализма болестта Куру изчезнала почти напълно. Все пак инкубационният период на болестта е 30 години. 

1. Синдром на каменния човек

Болестта се изразява като прогресивна осифицираща фибродисплазия. Болестта е сред най-страховитите в света и засяга 1 на всеки 2 милиона души. Синдромът на каменния човек се изразява в бавното превръщане на мускулите и съединителните тъкани в кости. По този начин само за няколко десетилетия цялото тяло се превръща в скелет, поради което е позната още като „синдром на каменния човек“. Заболяването обикновено се появява още в детските години.