Не, това не е молба или поредният пост на уморена майка, която се чуди как да мотивира родителското си тяло да поеме грижата за децата й...

Науката го доказа - бабите и дядовците, които гледат внучетата си добавят средно по 5 години повече към живота си! И това, ако не е прекрасна новина, здраве му кажи!

Бе дълга седмица. А ти си все така стресирана и чувстваща се като парцал от милионите задължения като майка, които трябва да изпълняваш всяка секунда. И единственото, за което мечтаеш е почивка! Някак си обаче, не ти се иска да натовартваш и молиш за пореден път родителите си да гледат децата за два дни. Разбира се, те няма да имат нищо против, защото ги обожават, но все пак...

Е, имаме добра новина за теб - съвсем спокойно можеш да използваш факта, който науката доказа наскоро, а именно, че бабите и дядовците, които се грижат за внуците си, добавят средно 5 г. към продължителността на живота си.

Според проучване, публикувано в Evolution and Human Behavior, бабите и дядовците, които гледат или предоставят някакво ниво на грижи за внуците си, имат по-нисък риск от смъртност за период от 20 години, отколкото възрастните хора, които не са поели каквито и да е грижи за тях. Това сочат данни, анализирани от Берлинското изследване на стареенето, проследяващо здравните резултати на повече от 500 души на възраст 70 и повече години.

Но защо точно гледането на деца има такива ползи за здравето на бабите и дядовците?

Д-р Ронан Фактора от клиниката в Кливланд, казва: „Това е така, тъй като с напредване на възрастта всеки иска да остане физически активен. Искате да останете социално ангажирани. Искате да бъдете когнитивно стимулирани, а всички тези неща ви позволяват да остареете красиво."

Това обаче не е първата връзка между гледането на деца и дълголетието сред бабите и дядовците. Изследователите, стоящи зад проучване от 2016 г., публикувано в Evolution and Human Behavior, стигнаха до подобно заключение, след като анализираха предишни данни от Берлинското изследване на стареенето. Според него бабите и дядовците, които са гледали внучетата си, са живели средно пет години по-дълго от тези, които не са го правили.
Ползите за здравето от гледането на деца не се отнасят само за баби и дядовци. Същото проучване установява, че възрастните хора, които са помагали да се грижат за деца, които не са техни роднини, също са добавили няколко години повече към продължителността на живота си. Същото важи и за хората без деца: според изследователите възрастните без деца, които са се грижили за нечии деца, са живели средно с три години по-дълго.

С други думи, както всяко нещо в живота, тайната е в постигането на правилния баланс. Както Ралф Хертуиг, автор на изследването от 2016 г., казва: „Помагането не трябва да се разбира погрешно като панацея за по-дълъг живот. Но пък кой не желае да живее по-дълго и то само ако се заобиколи от любимите си“.