Коледа означава любов, усмивки, въодушевление и очакване, мигове, прекарани с най-любимите същества. За да видим щастието в очите на тези най-важни хора за нас обаче, е необходимо да отделим време и да изберем съвършения подарък. 

Всяка година обаче се случва едно и също – изобилието от предмети става още по-голямо, но заедно с него се увеличава и шансът да се озовеш с празен портфейл. Това може би няма как да е друго яче, като се има предвид, че българите сме на четвърто място в света по харчене на пари за коледни подаръци... Можеш ли да си представиш? Как да кажеш “Стоп!”, когато предпразничната лудост е обзела и теб, да спестиш някой и друг лев и отново да почувстваш тези най-вълшебни дни от годината като празник, а не като поредния повод отново да си на ръба на оцеляването? Успокой се и се въооръжи с малко търпение – имаме няколко хитри решения, които хем ще ти помогнат да избереш най-прекрасните подаръци за близките ти, хем и гарантирано ще те отдалечат от декемврийския фалит, който те заплашва през този период:

Прецени добре кой е слушкал през годината

E, не казваме, разбира се, да използваш това като оправдание, че нямаш какво да оставиш под коледното дръвче, но е добре наистина да си направиш списък с най-важните за теб хора, които заслужават вниманието и съответно отделените от теб пари за подаръци. Да, знаем, че отвсякъде те заливат какви ли не офертички, намаленийца и всякакви маркетинг трикове, които ще ти внедрят чувството за вина, че не си купила подарък на милата продавачка в магазина до вас, която познаваш от толкова години... Но замисли се – струва ли си да правиш подаръци на всички, които познаваш? А те дали биха се сетили за теб на Коледа? Сведи броя на “послушните деца” само до този на броя членове от семейството и най-верните ти приятели.

Друг трик, който може би ще ти е от полза, е да премислиш дали всеки от тях би се нуждаел от вещ. Надали скъпата ти баба, която е на преклонните 80 години би се изкефила чак толкова много на последен модел смартфон, за да си говорите, с който така или иначе ще ѝ бъде трудно да борави. Вместо това, защо не ѝ поднесеш празнична кошница с продукти, които знаеш, че обича, но по-скоро трудно би си позволила, заради скромната си пенсия и добави ръчно написана от теб картичка, която може да бъде най-обикновена ваша обща снимка, когато си била мъничка. Убедени сме, че се трогне до сълзи! Все пак най-важен си остава жестът, а от любимата внучка, той винаги ще е безценен!

Определи си граница, която да спазваш на всяка цена

Ако не искаш парите ти да се изпарят като слънчевите и топли дни и все пак да ти останат достатъчно средства, с които да посрещнеш подобаващо празниците, а да има и за някоя кратка почивчица, това е нещото, на което задължително трябва да обърнеш внимание. След като вече знаеш на кого и какво точно ще подаряваш, би могла да определиш и максималната цена, която би отделила. Е, разбира се, може би ще има един или двама човека, на които ще ти се наложи да вземеш нещо малко по-скъпо, но пък можеш да спестиш от другиго. И най-важното – не се изхвърляй излишно и прецени какво можеш да си позволиш, въпреки че искаш нещо по-луксозно. В крайна сметка накрая на месеца сестра ти ще има скъп часовник, подарък от теб, а ти ще си стоиш все така пред телевизора, мечтаеща за един ски уикенд в любимия им зимен курорт, например...

Планирай, защото времето има значение!

Наясно сме, че не всички са организирани, подредени и знаят от рано като Дядо Коледа на кой какво да подарят, но с малко предварително отделено време и рисърч, можеш да се превърнеш в най-сръчното и подготвено джудже на стареца. След като вече имаш списък с имена, подаръци и конкретна стойност, е време и за набелязване на целите и даряване на щастие. Даваме ти простичък пример - ако сешоарът на майка ти е изгорял и искаш да я зарадваш с нов, започни да следиш промоционалните предложения на веригите в онлайн брошурите им или пък влез в някой от специализираните магазини, в случай, че имат намаление на продуктите за красота. Запомни – ранното и предварително планиране и пазаруване на коледни подаръци спестява доста неща – нерви, излишно натоварване на бюджета в края на годината, обикаляне на бегом в последния момент и да, онези огромни и безумни опашки на касата!

Aко имаш възможност, започни от рано

Никога не оставяй нещата за последния момент, особено когато става дума за подаръци. В случай, че имаш няколко свободни часа още в началото на месеца и то най-добре в някой от делничните дни до преди ранния следобед, действай. Грабвай списъка в теб, изтегли малко парички и бързо, организирано и целеустремено, разбира се, с предварителен план на магазините, в които може да откриеш търсеното и без да се разсейваш от всички лъщящи украси, витрини и всевъзможни нещица, купи необходимото. Шопингът винаги е по-забавен и отпускащ, ако си с приятелка, но в този случай е най-добре да действаш сама, за да ти отнеме възможно най-малко време, а и за да не се върнеш с повечко неща, отколкото всъщност е трябвало.

Онлайн винаги е по-добре

Защо да си създаваш излишни нерви в най-хубавото време от годината, бутайки се с още десетки като теб и накрая да осъзнаеш, че няма номер от пуловера за баща ти, който така искаше да му подариш... Бъди модерна дама от 21 век и остави всичко в ръцете на телефона или лаптопа си. Днес почти всеки магазин за дрехи, обувки, играчки, козметика и каквото друго се сетиш има и свой огромен ресурс, достъпен в онлайн пространството, който можеш да преровиш буквално докато си пиеш следобедното кафе. Тук е добре да направиш и още нещо – сравни цените на конкретния продукт поне в още две вериги или магазина. Така със сигурност ще знаеш, че не си се прецакала с някоя “промоция”, в която няма нищо промоционално. А предимствата на този вид пазаруване са толкова много че... бързо, лесно, удобно, не ти се налага да излизаш от вкъщи, всичко се случва с няколко клика, при теб е до няколко дни и винаги можеш да го замениш или върнеш. А понякога дори ще ти бъде доставено и в празнична опаковка. Още едни спестени пари, които да пуснеш в касичката за лятната почивка.

Отърви се от ненужното, за да се сдобиеш с необходимото

Звучи ти прекалено жалко? Ами добре, стой си тогава с двете еднакви чанти, които получи като подарък за предпоследния си рожден ден от най-добрата ти приятелка и майка ти. Вместо да се чудиш “Да” или “Не” директно действай – използвай някоя от популярните онлайн платформи за продажба на стоки или магазини в социалните мрежи, пусни нещото, от което искаш да се отървеш и спечели лесни пари, които можеш да вложиш в поне един подарък за любим човек, вместо отново да тичаш до банкомата за теглене на още.

Комбинирай се с някой за общ подарък

Няма нищо срамно в това да попиташ брат си дали е съгласен да подарите общ подарък на родителите си. Общият жест на децата им ще ги направи още по-щастливи и горди какви деца са отгледали. А пък и кой знае – може би най-накрая ще им дадете онези така жадувани няколко дни в планината, от които имат нужда, за да си починат от всичко и всички.

Подари част от себе си

Не, нямаме предвид нищо буквално, а просто малко от ценното ти време, в което, ако разбира се, имаш желание и ти се отдава, можеш да сътвориш нещо уникално, което никой друг няма да притежава. Имаш малко детенце? Чудесно – зарадвай двете баби с ръчно направено албумче, което да събира важни моменти от тези първи и най-важни мигове от живота на златното им внуче. Можеш да добавиш и снимка от ехографа, докато си била бременна, отпечатъче от крачето или ръчичката, ако е по-голямо някоя рисунка и каквото изобщо ти дойде на ум. Убедени сме, че навръх Коледа ще бъдеш обявена за най-добрата дъщеря и снаха на света!

Ако все пак мислиш, че ще имаш нужда от някакви допълнителни средства преди коледния шопинг и въпреки хитринките, с които да спестиш, винаги можеш да се възползваш от парични суми до 4000лв. от Cash Credit. Сега е още по-лесно, бързо и удобно, благодарение на Viber чат-бота на най-надежния и коректен партньор, който е винаги до теб, когато имаш най-голяма нужда! Защото няма значение дали си малък, или голям, дали заслужаваш, или не, дали си слушал, или не чак толкова - на Коледа всеки от нас заслужава частица внимание и подарък!