Хората казват, че модата има цикличен характер – всичко се повтаря, а новото е всъщност добре забравено старо. Някои тенденции обаче си отиват толкова бързо, че едва успяват да оставят своя отпечатък, това е така, защото всяка година дизайнерите създават нови правила, които диктуват модата през следващите 365 дни.

Ето затова днес ви представяме модните тенденции, които е време да оставите в миналото, и онези, които ще властват през новата 2018-та година. Тези тенденции са забелязани на ревютата на едни от най-големите дизайнери, затова е почти сигурно, че ще имат широк отзвук в стила ни.

1. Тениските със забавни надписи срещу тениските със смислени надписи

През новата година ще можете да изразите себе си чрез тениската си. Забавните надписи вече не са на мода според дизайнерите, идва ред на смислените фрази и социалната ангажираност.

Много модни къщи са заложили на провокативни и вдъхновяващи слогани за своите пролетни колекции.

2. Стилът на Инстаграм срещу костюмите

Дизайнерът Луис Вердад облича едни от най-стилните звезди, като Кейт Бланшет, Мадона, Мила Йовович и Ева Лонгория. Според него стилът на звездите от риалити предаванията, като Ким Кардашиян, ще излезе от мода през 2018 г.

Скъсаните дънки, модерните клинчета, коланите тип „корсет“ и прилепналите рокли ще бъдат оставени в миналото. Те ще бъдат заменени от по-класически дрехи, които ще заложат на чувственост, без да са вулгарни.

Много от големите брандове напълно подкрепят тази идея и имат най-различни костюми в своите нови колекции. Те залагат както на костюмите от три части, така и на съчетанието между сако и по-ежедневни дрехи.

3. Изкуствената кожа срещу текстилните аксесоари

Според модната журналистка Аманда Брук през 2018 г. ще кажем сбогом на по-нетипичните аксесоари от изкуствена кожа и козина, които бяха много модерни през 2017 г. Известните кожени пантофи остават в миналото, косматите помпони също няма да са на мода. Все пак чантите от изкуствена кожа няма как да изчезнат.

Косматите и кожени аксесоари ще бъдат заменени от текстилни. На мода ще се върнат елегантните кърпички. Световните дизайнери съветват да ги носите като истинска дама от 50-те – завързани под брадичката ви. Лентите за коса също се връщат на мода, както и вечерните ръкавици, вратовръзките и папийонките.

4. Неудобните обувки срещу удобните обувки

Дизайнерката на обувки Джоан Олоф предпочита да носи стилни, но удобни обувки, които не стискат краката, а прилепват перфектно на стъпалото. Според нея цялата модна индустрия се е насочила нататък – към удобните обувки, а неудобните скоро ще бъдат напълно забравени. Звучи ни твърде хубаво, за да е истина.

Дизайнерката смята, че през пролетта на 2018 г. няма да е нужно да правите компромис между красота и комфорт.

5. Чокърите срещу големите бижута

През 2018 г. чокърите ще бъдат заменени от големи гердани, масивни пръстени и тежки гривни. Ако не обичате пищните аксесоари, то тогава ще ви хареса една нова тенденция – перлите. Модните дизайнери ви подканват не само да носите колиета, обици и гривни с перли, но и чанти, ленти за коса и дори обувки, украсени с изящното бижу.

Златните верижки и металните колани също се връщат на мода. 

6. Бохемският стил срещу каубойския стил

Изглежда, че дизайнерите са се уморили от стила на хипитата и бохемските им дрехи ще изчезнат от колекциите на 2018 г. На мястото на освободения стил идва каубойският. 

7. Голите рамене срещу стила от 80-те

Стилистката Али Левийн смята, че през 2018 г. жените няма да носят рокли с голи рамене. Но затова пък дълбокото деколте няма да изчезне, освен това роклите ще бъдат все по-изрязани на гърба и отстрани. Ако смятате, че така ще покажете твърде много плът, можете да съчетаете изрязаните рокли със сако. И като говорим за сака, модата от 80-те се връща и саката и якетата ще имат ретро привкус.

8. Наситените цветове срещу бялото

През 2017 г. ярките и наситени цветове като жълтото, синьото, изумруденото и червеното бяха изключително модерни. През новата година те ще бъдат заменени от цвета, който побира всички цветове в себе си – белия! Ако не искате да се обличате изцяло в бяло, можете да заложите на белите аксесоари (особено модерни ще са белите обувки). Да, тази тенденция е доста непрактична, особено в лошото време, но пък е изключително стилна и красива.

9. Етно срещу блясък

През 2017 г. етно шарките бяха на мода, но през 2018 г. дизайнерите рязко сменят посоката и залагат на блясъка. Камъни, брокати, мъниста и прочие – всичко, което блести, ще бъде модерно, а момичетата ще заблестят от главата до петите.

10. Симетрична прическа срещу небрежната коса

Според модните дизайнери през 2018 г. трябва да забравим за перфектно симетричната коса. Повече ще се залага на небрежните и асиметрични прически. Отново ни звучи твърде хубаво.

11. Перфектните вежди срещу естествените вежди

През последните години добре оформените вежди се превърнаха в истинска мания. Появиха се какви ли не съвети и дори големи комплекти за стилизиране на вежди. Жените започнаха да си ги татуират за по-лесно, а веждите ставаха все по-големи, все по-гъсти и все по-тъмни. През 2018 г. можем малко да си отдъхнем, защото на мода отново идват естествените и светли вежди.

12. Тежкият грим срещу ежедневния грим

Не само веждите бяха обект на нездрав интерес от всички бюти блогърки. През последните години гримът ставаше по-сложен и по-сложен, а контурирането сякаш стана нещо обичайно. Е, според някои експерти и това ще отмине. 2018-та ще е една небрежна година – с небрежни прически, естествени вежди и ежедневен, лек грим. Минимализмът в грима става изключително популярен и ние се надяваме да се окаже вярно.