За брака са нужни всекидневни усилия. Любовта е нещо вълшебно и красиво, а когато е с правилния човек, може да бъде предпоставка за хубав и стабилен брак. Идеята за перфектния съюз е привлекателна по редица причини, но бързането по пътя може да доведе до проблеми, които дори любовта не може да поправи.

Ето седем причини, които са напълно основателни, за отрицателен отговор

1. Вярвате, че бракът ще реши всичките ви проблеми

Някои нерационални хора имат странната представа, че нещо ще се промени, след като вече има халки. Смятат, че бракът ще поправи фундаменталните проблеми, които тровят връзката. Не се тормозете по този начин.
Убеждението, че бракът може да промени динамиката на връзката може единствено да нарани и двамата.
Разбира се, той променя хората с времето, но не очаквайте да направи чудеса, особено ако сте встъпили в него с нереалистични очаквания.

2. Бременна сте

Все още ли обмисляте сватбата като решение на тази ситуация в наши дни? Разбира се, при някои двойки се получава, но те са единици. Не се поддавай на общественото мнение – няма да живееш под един покрив с хората, нали? Да останеш в нещастно семейство с деца, е също толкова неправилно, колкото да се омъжиш заради бебе.
Ако пък се обичате и искате това дете, не бързайте. Не оставяй хормоните да говорят вместо теб. Знай, че наистина го искаш и си го искала предварително. Последното нещо, от което се нуждаете и двамата, е съжаление, че сте сключили брак, докато се превръщате в чисто нови родители.

3. Чувствате се притиснати

Ще бъдете завинаги заедно, ще бъдете завинаги заедно...да го повторим още веднъж?

Каквото и да ви казват хората, няма причина да бързате с взимането на толкова важно решение. Много двойки смятат, че щом се срещнат и поживеят заедно, значи е време. Ако се чувствате притиснати, не предприемайте тази стъпка. Когато се усетите, че сте готови, ще стигнете до олтара.

4. Не сте живяли заедно

Ако сте имали връзка от разстояние, знайте, че в момента се намирате в малко илюзорен свят. Преминете плавно от едното към другото. Нямате представа колко пагубни могат да бъдат битовизмите и рутината. Убедете се, че връзката ви върви в правилната посока, преди да кажете „да“. Вижте как би изглеждал животът в постоянен работен и житейски цикъл, за да не останете изненадани.

5. Жените се, за да зарадвате някого

Кога не е добра идея да се ожените? Когато семейството ви ви го казва. Много заблудени родители заявяват на децата си, че „им дължат“ сватба, но в брака сте само вие двамата и никой друг. Така че, ако мислите да се ожените заради натиска на роднини, приятели, колеги и пр. веднага спрете. Защото...да го кажем ли още веднъж: Ще бъдете завинаги заедно!

6. Чувствате се длъжни

Когато обичате някого, главното ви задължение е да го предпазвате и да се грижите за него – да го предпазвате дори от себе си. Нормално е да искате да омъжите за любовта си, за да има щастие, но в случай, че е общо.
Не мислите ли, че той заслужава да се ожени за някой, който наистина го иска. В най-лошия сценарий ще минат години и ще обвините половинката си, че заради брака ви не сте осъществили мечтите си.

7. Не сте сигурни, но в главата ви се върти „Защо пък не?“

Спомняте ли си фразата „Защо пък не?“ и че тя винаги е била правилното решение. Е, това невинаги е така.
Нормално е да се притеснявате да направите такава голяма промяна в живота си, но ако не сте сигурни, не го правете! Бракът е нещо, което изисква ангажираност всеки ден и „Защо не?“ няма да реши нито един реален проблем.

 Ако сте несигурни в решението да споделите живота си някой, не сключвайте брак. Идеята за обща съдба трябва да ви кара да летите от щастие и да нямате никакви притеснения относно партньора си. Така че бъдете честни към себе си и към него.