Не са капризни в супермаркетите, не са придирчиви към храната, винаги поздравяват съседите си, не прекъсват възрастните и знаят какво е „не“. Каква е тайната на тяхното възпитание?

Често можем да видим деца, които изпитват прилив на емоции в отговор на всеки отказ. В същото време френските деца реагират спокойно, когато чуят „не“ от възрастен и не демонстрират бурни ридания или категорични изисквания.

Европейските родители подхождат към въпросите на образованието по различен начин. Може би затова могат да се похвалят, че децата им растат спокойни и уравновесени.

Спокойна бременност

Бъдещите французойки майки като цяло са спокойни и отпуснати. Те не четат планини от специализирана литература и не посещават курсове за бременни. Дамите не се страхуват от раждането, защото 90% от тях са с епидурална упойка.

Бременната жена не вижда нищо осъдително в това, защото ако раждането може да бъде улеснено, тогава защо да се притеснявате. В резултат на това спокойствието на майката се предава на плода. Така още преди раждането детето развива силна нервна система.

Не хукват веднага към бебето през нощта

Според родителите във Франция малкото дете трябва да се справи само, докато се успокои и премине от една фаза на съня към друга, по-дълбока. Там не е обичайно да вземете дете в леглото с вас, дори ако за майката е по-лесно да контролира съня и храненето му.

То обикновено има собствена стая, която е оборудвана с бебефон. Ако започне да плаче, майката не се втурва веднага при него, особено ако плачът не е тревожен или болезнен. Смята се, че детето не трябва да развива рефлекса „първо изискване“.

Освен това не се храни през нощта, прекъсвайки съня на майка си. Необходимите шест часа през нощта без хранене се спазват от раждането. Постепенно бебето се научава да заспива само, без люлеене.

Детето се отбива рано

Самите французойки спазват строга диета, не похапват и се грижат за външния си вид и фигурата си. Кърмачетата също се хранят по график - през 3-3,5 часа (с изключение на нощната почивка). В същото време никой не осъжда майка, която спира да кърми рано, защото след раждането на сина или дъщеря си отива рано на работа.

Порасналите деца не отиват към хладилника без разрешение на родителите, тази точка се спазва стриктно от бабите. Детето се възпитава да бъде послушно във всяка среда.

Между другото, във Франция не се насърчава приготвянето на храна за детето само защото „все още е малко“. То да яде това, което е предвидено за другите. В същото време децата не се принуждават да ядат храна, ако не искат, а диетата се спазва. Ако не яде задължителния обяд, ще трябва да изчака следобеда за лека закуска.

Бебето се учи да общува с детската стая

Французойките имат право на отпуск по майчинство само през първите 10 седмици. Много жени не искат да пожертват кариерата си, да загубят пари и своята независимост. Те се връщат на работа много рано, иначе трябва да живеят с малко пари.

В тази връзка в повечето случаи се наема бавачка, а след 9 месеца детето най-често се изпраща на ясла. Бебето свиква с общуването и чуждата среда, адаптира се от люлката и няма да капризничи без майка си. В групова среда децата бързо започват сами да се хранят, обличат и почистват играчките си.

Бабата няма нищо общо с това

Бабите и дядовците практически не участват във възпитанието, както е прието у нас. Те идват да посетят внуците си през почивните дни.

Личната свобода там важи за всеки, което означава, че по-старото поколение има право на собствен живот. Рядко могат да се видят баби да се разхождат с децата - те имат свои собствени хобита, като пътуване, занимания в хоби клубове, срещи с приятели.

Не им се карат за глупости

Самите родители са свикнали с факта, че възрастните не се намесват в конфликтите на децата им, така че ги учат да решават собствените си проблеми с връстниците си. От малко детето знае какво е свобода, позволява му се да тича през локви и не му се карат за мръсните му панталони.

Но родителите много ясно разграничават дребните шеги от сериозните неща. Детето се наказва само за опасни действия, защото ако се карате еднакво за глупост и неприлично действие, тогава детето няма да види разликата.

От малко детето разбира границите на поведението. Няма да тропа с крак в супермаркета, защото знае със сигурност, че е лошо. Родителите възприемат отказа си да купят нещо за детето си без угризения. Те третират капризите в обществото много спокойно, но у дома отново ще обяснят на наследника си в строга форма, че това не може да се направи.

Децата знаят кой е господар в къщата

А това са родителите, децата им се подчиняват. Малчуганите вярват в това от малки, така че в семействата няма спорове или съпротива. На децата бързо става ясно, че подчинението на възрастните е важно детско правило и не може да бъде нарушавано. Родителите не се опитват да угодят на бебето си и да поддържат доминираща позиция над него.

В сериозните неща мама и татко се държат безмилостно и на въпроса как се справят с това отговарят: „Нашата работа не е да бъдем приятели на сина или дъщеря си, това не работи с децата, а да им бъдем родители и да ги отгледаме добре."

Както казва Памела Дракърман, която написа книгата „Тайните на родителството от Париж. Френските бебета не изплюват храна": "Една майка французойка би искала да държи бебето си на ръце цял ден, но знае, че това няма да е добре за него."

Спокойно се справят със сълзите

Най-често децата избухват, за да привлекат вниманието и да принудят родителите си да променят решението си и да се откажат. Задачата на майката е да научи наследника си да анализира своите грешки и провали, за да може да се възползва от собствения си опит. И не по-малко важно е, че със сълзи няма да се постигне нищо.

Детето започва да приема забраните и ограниченията като нещо естествено. То спира да изисква това, което е невъзможно, като вижда как майка му не реагира на капризите му. Между другото, децата бързо се научават да се справят със собствения си стрес, така че не реагират с агресия, когато са раздразнени.

Още няколко важни правила за възпитание

• На детето се дава свобода на избор, не се налага до 4-годишна възраст да може да чете, а до 7-годишна възраст да е гросмайстор по шах или претендент за олимпийски медал по гимнастика. Децата не се изпращат на всички възможни занимания, те сами ги избират, когато им дойде желанието да правят това, което обичат. Преди училище детето се научава да изследва света в спокойна и балансирана среда. Никой не е нервен около него.

• Учат ги да бъдат приятелски настроени и благодарни. Четири важни думи са сред първите, които детето започва да казва: „здравей“, „благодаря“, „моля“ и „довиждане“. От първите си стъпки се учи на култура на общуване - да дава път на по-възрастните и да се държи прилично при посещение.

• Детето винаги знае, че има време за него. В семейната рутина неделята е важна - родителите и децата прекарват този ден заедно. Всички домакински задължения са завършени през делничните дни. Децата са спокойни, че ще отидат с тях в зоопарка или ще се разходят в парка, ще отидат на театър или ще играят на настолни игри. Те са уверени, че мама и татко няма да ги отхвърлят с думите: „Някой ден ще отидем“.

• Децата се учат да управляват финанси, за това им се дават джобни пари. Учениците сами планират как да спестят пари за любимото си нещо. Ако поискат още, ще трябва да свикнат с мисълта, че следващия месец няма да имат приходи.