Чували сте за кетогенната диета и знаете, че този начин на хранене е полезен не само за намаляване на теглото, но и облекчава състоянието при заболявания като диабет, Алцхаймер и други.
Иска ви се и вие да опитате, но не сте сигурни, че е за вас. А и не знаете дали можете да си хапвате от любимия шоколад при кетогенен режим.

Какво е кетогенен режим на хранене?

Това е хранене, при което драстично се намаляват приеманите въглехидрати и се увеличава приема на протеини и мазнини, което принуждава тялото да работи по различен начин. Този процес се нарича кетоза и ако се управлява правилно може да доведе до значителна загуба на тегло и мастна маса.

Кога се случва кетозата?

В най-общи линии, този процес се случва, когато приемът на въглехидрати е силно ограничен и организмът не може да ги използва като гориво. Тогава е принуден вместо тях да започне да изгаря мазнини, за да си осигури необходимата енергия.

Какви храни можете да си хапвате при кетогенния режим?

При този режим на хранене, както стана ясно трябва да избягвате храни, съдържащи високи стойност на въглехидрати и да приемате умерени количества протеини и полезни мазнини. Сред разрешените храни са:

Зеленчуци, без растящите под земята (картофи или други зеленчуци с грудки)
Протеинов компонент - всякакъв вид месо, яйца, риба (без морски дарове)
Мазнини - авокадо, кокосово масло, сурови ядки и семена, гхи, зехтин и други

По време на кето храненето можете да си хапвате дори и сладичко (разбира се с минимални количества въглехидрати) както и да подслаждате кафето или чая със стевия.

А ако обожавате да си похапвате шоколад, ще сте доволни да разберете, че той не се изключва при кето диетата. Просто вместо млечен, трябва да си хапвате тъмен шоколад.

Защо тъмен шоколад при кетогенен режим?

Тъмният шоколад се получава чрез комбиниране на какаова маса, какаово масло и малко захар. За разлика от млечния, тъмния шоколад обикновено не съдържа мляко и както споменахме, стойностите на захар са много по-ниски. Освен това, висококачественият тъмен шоколад е богат на флавоноиди и е с високо съдържание на полифеноли, които се борят с оксидативния стрес в организма.

Казано иначе, тъмният шоколад при кетогенен режим е не само разрешен, но и похапването му ще ви бъде помогне да задоволите желанието си за нещо сладичко.

Разбира се, макар консумацията му да е разрешена това не означава, че всеки тъмен шоколад е подходящ за кето режима. Не означава също така, че можете да си хапвате всеки ден и колкото ви се иска.

Кой шоколад е подходящ при кето и по колко е добре да си хапвате?

И сами знаете, че върху опаковките на тъмния шоколад винаги има посочени проценти. Тези проценти означават процента какаова маса, която присъства в определената марка сладко изкушение. За да можете с чиста съвест да си хапнете шоколад при кето режима, който следвате, той задължително трябва да е поне със 70 % какаова маса.

Що се отнася до това по колко шоколад можете да консумирате, това зависи основно от това какво консумирате през деня. Обикновено при следване на кето диета експертите посочват като оптимален прием на въглехидрати дневно до 28 грама. Ако спазвате режима и в дневното ви меню въглехидратите липсват или са в изключително малко проценти, спокойно можете да си хапнете няколко блокчета тъмен шоколад.

Само тъмен шоколад ли е подходящ при кето диета?

Всъщност, не само. С популяризирането на кето режима различни компании по света започнаха да произвеждат и предлагат кето шоколади. Те не съдържат абсолютно никаква захар или мляко, но са също толкова вкусни, колкото и висококачествения тъмен шоколад. А можете да си ги хапвате без никакви угризения всеки ден и по малко повече.

Кето шоколадите са с изключително ниско съдържание на въглехидрати и се предлагат с различни вкусове - лешници, кафе, какао, солен карамел, боровинки и други.