Извън двореца много опасности дебнат кралските особи, но за щастие всичко се разминава благополучно. Въпреки че самите истории са такива, че да ви се изправи косата от страх!

Чарлз III

Царуването на крал Чарлз III някак си не започна много добре. Коронацията не предизвика много вълнение у населението, а след това здравословни проблеми сполетяха кралското семейство - самият крал беше диагностициран с рак, а след това и Кейт Мидълтън.

Но не на монарха не му беше особено лесно, дори когато той все още беше принц Чарлз. Животът му висеше на косъм през 1994-та година, докато беше на посещение в Сидни, за да отпразнува Деня на Австралия. 23-годишният Дейвид Канг изскочи на сцената докато Чарлс беше там, и изстреля в аристократа два халосни патрона от стартов пистолет. Той направи това като знак на протест срещу отношението към търсещите убежище от Камбоджа в Австралия.

За щастие, бързата реакция на екипа по сигурността на сина на кралицата му позволи да се измъкне невредим. Канг беше арестуван незабавно, а на следващия ден след инцидента се яви в съда, където му бяха повдигнати шест обвинения. Той беше изправен пред присъда от до 20 години затвор, но в крайна сметка беше осъден на 500 часа общественополезен труд.

По ирония на съдбата животът на Канг е преминал упражнявайки адвокатската професия. Днес той е практикуващ адвокат, специализиращ в наказателно право, търговско и корпоративно право и случаи на медицинска небрежност.

Елизабет II

Подобно на своя син, кралицата на Великобритания също едва не загубва живота си далеч от дома. Тя преживя няколко инцидента по време на дългото си управление, но най-известният инцидент се случва в Нова Зеландия през 1981-ва година, когато кралицата посещава музея Отаго в Дънидин. Седемнадесетгодишният Кристофър Дж. Луис стреля по Елизабет, докато тя излиза от колата си.

Самият той е бил на петия етаж в офис сградата отсреща и е стрелял с пушка 22-ри калибър. Стрелецът, за щастие, не е бил точен и кралицата дори не е разбрала какво се случило, въпреки че в този момент се е чул силен трясък. Но за да предотвратят паника, от полицията съобщават, че шумът е причинен от паднала пътна табела.

Осем дни по-късно Луис е арестуван и обвинен в притежание на огнестрелно оръжие на публично място и изстрелването му на публично място. Той излежава присъда от три години в затвор, последната от които е в психиатрично отделение, откъдето всъщност се опитва и да избяга през 1983-та година, когато Чарлз и Даяна и техният син Уилям пътуват в Нова Зеландия.

Опитът за убийството на кралицата се пази в тайна от местната полиция, за да не се създава негативен имидж на страната. Освен това властите се опасявали, че това ще изплаши кралското семейство и те повече няма да идват на посещение в страната. Информацията беше разкрита едва през 2018-та година. Самият Люис обаче не доживява, за да види този момент, защото през далечната 1997-ма година той се самоубива, докато чака процеса по обвинението в убийството на младата майка Таня Фурлан с чук и отвличането на детето й. Приятелят на Луис, Травис Бърнс, по-късно признава за престъплението, обвинявайки го в убийството на жената и получаване на награда за това свидетелстване.

Принцеса Ан

Единствената дъщеря на Елизабет II едва не става жертва на отвличане през 1974-та година, когато е само на 23 години. На 20-ти март колата й принудително трябвало да спре на пътя, след като била блокирана от друга кола, управлявана от безработен мъж от Северен Лондон на име Иън Бол. Мъжът излязъл от автомобила, размахвайки два пистолета и стрелял шест пъти. Всичко се случило недалеч от Бъкингамския дворец. Това било и мястото, накъдето Ан се била отправила заедно с първия си съпруг, капитан Марк Филипс, прибирайки се от благотворително събитие.

Бол имал план да избяга с Ан, окована за крака му, и да поиска откуп в размер на 3 милиона паунда от кралицата.

Свидетел на инцидента станал боксьорът Рони Ръсел, който веднага се притекъл на помощ. В същото време, по спомени на Ръсел, дори в такава екстремна ситуация, Ан запазила кралското си поведение и сдържаност.

„Тя беше много, много учтива и му каза: „Просто си върви и не бъди такъв глупав човек.“

В този момент престъпникът се опитал да издърпа Ан от колата, а съпругът й успял да я дръпне към себе си. Ръсел, който по това време бил на 28 години, удря Бол два пъти в главата и след това покрива принцесата с тялото си.

Героят признава, че е бил готов да умре в този момент. Но за щастие всичко завършило благополучно и той оцелява. Малко след това получава награда от ръцете на самата Елизабет II. Когато връчила на Ръсел медала Джордж в Бъкингамския дворец, тя казала: „Този медал е от кралицата, но аз искам да ви благодаря като майка на Ан.“ През 2020-та година обаче спасителят на принцесата бил принуден да продаде медала си, тъй като се нуждаел от пари за лечение, като получил 50 хиляди лири стерлинги за него.

По щастлива случайност в тази съдбовна нощ нямало жертви. Офицерът по сигурността на Ан, инспектор Джим Бийтън, шофьорът Алекс Календър и полицаят Майкъл Хилс, който се оказал наблизо по време на атентата, били ранени, но всички благополучно се възстановили от раните си. А атентаторът Бол бил изпратен в психиатрична клиника.