През последните 30 години наднорменото тегло и затлъстяването се превърнаха в сериозен проблем за много деца и възрастни. През 2016 г. Световната здравна организация оповести изключително тревожни данни. Повече от 1,9 милиарда души над 18-годишна възраст са с наднормено тегло, a статистиката при децата е не по-малко притеснителна - 41 милиона малчугани под 5-годишна възраст имат проблеми с килограмите.

Много хора гледат на наднорменото тегло и затлъстяването най-вече като на козметичен проблем, но всъщност те не засягат само външния вид. Излишните килограми увеличават риска от развитие на диабет тип 2, висок холестерол, хипертония, коронарна болест на сърцето, сънна апнея, проблеми с фертилността, усложнения по време на бременност, астма, рак и много други. Затлъстяването влияе на общата продължителност на живота и може да доведе до по-ранна смърт. За щастие, състоянието е предотвратимо и има начини да се преборим с килограмите в повече на всеки етап от живота си. Как можем да направим това ни съветва графиня Ангелика Волфскийл, най-популярният немски натуропат и Шуслеров терапевт, която изнесе образователни лекции по темата в няколко български града.

Как да контролираме килограмите през различните периоди на живота си, за да сме здрави?

В дългогодишната си практика с излекувани хиляди пациенти с различни заболявания, графиня Ангелика Волфскийл винаги включва и Шуслерова терапия. За предотвратяване на появата на наднормено тегло тя препоръчва комбинацията от Шуслерови соли №4, №9 и №10 на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Te помагат за задвижване на обмяната на веществата и допринасят за детокса на тялото. Сол №10 - солта на вътрешното прочистване, се приема сутрин по 5 табл. Сол №4 калиев хлорид – солта на лигавиците, на обяд по 5 табл. и, сол №9 натриев фосфат – солта на обмяната на веществата, вечер по 5 табл. Таблетките се разтварят във вода, а лечението продължава 6 седмици. Прави се почивка, след което курсът на прием може да се повтори.

Когато се опитваме да променим начина си на хранене, но също и когато сме подложени на силен стрес, често изпитваме пристъпи на неустоим глад към определени храни и обикновено те не са от здравословните. В тези случаи могат да помогнат конкретни Шуслерови соли – с тях ще избегнем преяждането. При пристъп на глад за сладко, се приема сол №7 магнезиев фосфат. Желанието за солени храни можем да регулираме със сол №8 натриев хлорид. Тези, които изпитват глад непосредствено след хранене или които имат склонност да преяждат, ако са под напрежение, могат да използват сол №5 калиев фосфат. При желание за пушени, мазни храни помага сол №2 калциев фосфат, а страстта към бързите храни и сладкишите можем да преборим със сол №9 натриев фосфат.

За да сме във форма и да не се поддаваме на стреса, ще ни е нужна и много енергия

Ефективна комбинация соли, подходяща за целта, е: ШС №3 железен фосфат (сутрин), ШС №5 калиев фосфат (до 15 ч.), ШС №7 магнезиев фосфат (вечер) – приемат се по 5 табл. от всяка дневно. Помагат ни да се преборим с физическо и психическо изтощение, с потиснатост, при недостиг на концентрация и сили. Действат релаксиращо и задвижват енергийната обмяна. Когато към тях се добавят и Шуслеров мехлем №5 (с лек масаж на горната част на корема сутрин) и Шуслеров мехлем №7 (същия масаж на горната част на корема вечер), ефектът е още по-бърз и силен, заради синергичното действие при комбинираното прилагане на Шуслеровите соли като таблетки и мехлеми.

Една от особено болезнените теми за жените, свързани с наднормените килограми, е появата на целулит. Ето каква програма за грижа за косата и кожата, и за справяне с целулита, подходяща за прилагане през всички периоди в живота, предлага графиня Ангелика Волфскийл:

- ШС №1 калциев флуорид - сутрин - укрепва и ревитализира косата и кожата;

- ШС № 8 натриев хлорид - на обяд - регулира водния баланс и хидратира;

- ШС № 11 силицея - вечер - стабилизира и изглажда структурата на кожата и косата.

От всяка сол в съответното време се разтварят по 5 табл. в гореща вода и се пие на малки глътки.

- В допълнение при целулит ежедневно се прави масаж с четка на проблемните зони с Шуслеров мехлем №10. За още по-бърз ефект към него може да се добави и действието на мехлемите №1 и №11 (редуват се в различни дни или се смесва в шепата по малко от всеки мехлем и се нанася едновременно).

След 45-ата година настъпва значително забавяне на обмяната на веществата

Количеството мастна тъкан при една 50-годишна жена е почти двойно в сравнение с това на 30-годишна жена със същото тегло. По този начин общият капацитет за изгаряне на мазнини пада. И докато по-младите жени и без движение изгарят около 2200 килокалории на ден, при жените след 45-та година те често са само по 1000 до 1200 килокалории. Каква да бъде вашата стратегия в този период от живота? Можете да забавите промените в тялото, като се движите повече, храните се с много зеленчуци, използвате т. нар. горчивки с билков състав, които задвижват обмяната на веществата, например Гастритол. А за да поддържате корема във форма, ще ви помогнат Шуслеровите мехлеми №1, №9, №10, №11, №12 – прилагат се с редуване в различни дни, което стимулира изгарянето на мазнините.

За никого не е изненада, че балансираното хранене, включващо достатъчно количество плодове и зеленчуци, е в основата на поддържането на добра физическа форма. Не е важно обаче само с какво се храним, а и кога и с какви количества се храним.

„Вечерята остави на враговете си”

Това гласи една китайска поговорка, която не случайно е залегнала в лечебната практика на най-популярния немски натуропат и Шуслеров терапевт графиня Ангелика Волфскийл. Установено е, че ако човек се храни обилно вечер, кръвната захар и нивото на инсулина се покачват повече, отколкото ако човек приеме същото количество храна на закуска. Ако нивото на инсулин е високо вечер, тялото не може да разгражда мазнини през нощта.

Според графиня Волфскийл мазната и тежка храна стимулира стомашно-чревната дейност и пречи на производството на мелатонин, който се грижи за спокойния сън. Той пък е важен за възстановяване на тялото и осигуряване на достатъчно енергия през деня. Освен това, ако минимум половината от ежедневно приеманото количество калории бъде изконсумирано между 19:00 ч. и 1:30 ч., например, в тялото настъпва т.нар. „хаотична инсулинова реакция”, която се счита за предварителен стадий на диабет. Ето защо един от съветите на немския натуропат е сутрин и на обяд да се приемат повече, а вечер значително по-малко калории.

И не забравяйте, че задължителен елемент от поддържането на здравословно тегло е да бъдем физически активни. Затова, ако не обичате спорта, старайте се да вървите пеш колкото се може повече. 10 000 стъпки дневно е оптималното движение за хората в активна възраст.

20718