Ако сте работеща жена и искате да имате всички права и привилегии, без да бъдете полово дискриминирана, замисляли ли сте се да се преместите в някоя скандинавска страна? Защо ли? Ето и отговорът...

По повод Международния ден на жените 8-ми Март, от The Economist представиха "индекс стъклен таван", който има за цел да разкрие, къде по света жените имат най-големи шансове за равно третиране на работното място.

Той е съвкупност от данни за висше образование, участието на работната сила, заплати, разходи за грижи по децата, права за майчинство, приложения бизнес-училище и представителство в старши работни места. Включени са и правата за бащинство като допълнителна опция от тази година. Изненадващо проучванията показват, че когато новите татковци си вземат родителски отпуск, майките всъщност са по-склонни да се върнат на пазара на труда, а заетостта нараства, което съответно води до разликата в печалбата между двата пола. Оценката за всяка страна е определена според средната стойност на работата по десет показателя.

Никак не е изненадващо, че скандинавските страни като Исландия, Норвегия, Швеция и Финландия, оглавяват класацията. В тези страни жените са на равно с мъжете. Финландия например може да се похвали, че има най-голям дял на жените, които имат висше образование в сравнение с мъжете (49% при жените срещу само 35% при мъжете). Дамите в Исландия пък заемат цели 44% от местата на ръководни позиции в бордовете на компаниите. Едно от най-високите нива в света показва и друга страна - Швеция, чиито парламент е оглавяван от представителки на по-нежната половина, които наброяват 44% от всички народни представители. Унгария дава щедро платено майчинство на всички майки - 71 седмици при 100% заплащане на заплатата.

В дъното на класацията са Япония, Турция и Южна Корея, където мъжете са работят на по-високи позиции от дамите. Там разликата в заплащането също е голяма и за съжаление, в полза на мъжете.

В Япония и Южна Корея съществува благоприятна система за родителски отпуск, която е приета в  отговор на тамошните проблеми със застаряването на населението и свиването на работната сила. Но що се касае до някакви ползи за жените, то азиатските държави са много далеч от скандинавските страни, чиито социален ангажимент за равенство между половете има дълга история. 

 

А какви са вашите наблюдения за България? И има ли тя място в класацията? Споделете с нас в коментарите.