Есента е време на уютни вечери, топли напитки и ароматни сладкиши, а защо не и за едно сладко канелено изкушение?!

Рулцата с канела са идеални като притурка към гореща чаша чай, споделена със семейството или приятели ни. Те са не само вкусни, но и не изискват много време за направа. Приготвят се лесно и няма да са ви нужни сложни съставки. А сега ще ви покажем и рецептата за перфектните канелени рулца.

Историята на канелените рулца

Историята на канелените рулца започва в Швеция, където ги наричат "kanelbullar". Според легендата те са създадени през 16-ти век и са се приготвяли само за специални поводи като сватби или кръщенета, тъй като канелата била ценена като скъпа подправка, внасяна в държавата от далечни страни. С течение на времето рецептата се разпространила по целия свят и се появили различни нейни варианти.

Истинската популярност на канелените рулца започва в САЩ през 19-ти век. Заедно с имигрантите от Северна Европа, на новия континент пристигнали и техните традиции, особено тези в кулинарията. Чрез комбинирането на различни рецепти се появил и нов вариант на този десерт.

В САЩ такива рулца са известни като "Cinnabon" и са много популярни. Отличават се с това, че имат много канела и кремообразна глазура. Днес канелените рулца могат да бъдат намерени в почти всяка страна по света и си остават един от най-обичаните видове печива.

Класическата рецепта се състои от нежно тесто с добавена канела и захар към пълнежа. А в различните рецепти се добавят ядки, стафиди или шоколад и често се гарнират със сладка глазура или сметана.

Тези елементи се комбинират чудесно, за да създадат перфектния баланс между текстура и вкус - хрупкава коричка, мек и пухкав пълнеж, фин канелен вкус и сладка глазура.

Канелени рулца

Техният вкус ще изненада приятно не само вас, но и вашите гости.

Съставки:

250 мл прясно мляко (без значение от маслеността)
10 гр суха мая
100 гр бяла захар
8 гр ванилова захар
150 гр масло
2 бр. яйца
400 гр брашно от твърда пшеница
1/2 ч.ч. сол
1 брой яйчен жълтък

За плънката:

3 с.л. бяла захар
3 с.л. смляна канела
50 гр. масло

Начин на приготвяне: 

Загрейте млякото, но без да завира. Добавете към него маята, 1 супена лъжица захар, 2 супени лъжици брашно. Всичко се разбърква добре и се оставя за 15 минути да престои. За да станат пухкави рулцата, използвайте прясна мая и оставете тестото да втаса добре. Старата мая може да не даде желания резултат. В отделен съд разбийте яйцата с кристалната и ваниловата захар и добавете ½ ч.л. сол. Изсипете разтопеното масло в съда и разбъркайте. Комбинирайте яйчената смес с тестото.

Добавете брашно като постепенно месите тестото докато не стане достатъчно меко и еластично. Ако месите на ръка, внимавайте тестото да не залепне по ръцете ви. Увийте тестото в кърпа или стреч фолио и оставете за час - час и половина на топло място. След даденото време то трябва да е удвоило размера си. Това ще ви гарантира, че рулцата ще са пухкави.

След това разделете втасалото тесто на две равни части. Всяка разточете на правоъгълник с дебелина около 5 мм. Следващата важна стъпка е пълнежът. За него ще ви е нужна смляна канела. Смесете канелата и захарта с малко количество масло, което ще попречи на тестото на спадне след изваждането му от фурната.

Не е нужно да използвате само канела. Можете да добавите и други различни подправки по ваш вкус. Например индийското орехче придава пикантен вкус на печива. Навийте тестото на руло, нарежете го на равни парчета с ширина около 3 см всяко. Поставете рулцата върху тава за печене, дъното на която сте покрили с хартия за печене. Загрейте фурната на 180°C. Намажете рулцата с жълтък и ги изпечете за 30-40 минути. Оставете ги да се охладят леко върху решетка преди да сервирате, за да избегнете излишната влага.

Съхранявайте готовите рулца в херметически затворен съд на стайна температура за не повече от 2-3 дни. Ако са твърде много, можете да замразите останалите. За да направите това, увийте ги във фолио и ги поставете във фризера. Ако е необходимо, ги размразете на стайна температура или във фурната.

Сервирайте канелените рулца с чай или кафе. И идеалният есенен десерт е готов!