След първи ден, изпълнен с десетки интересни лекции от представители на най-големите компании в света и грандиозна церемония за раздаване на награди, програмата на Webit.Festival продължи с пълна сила.

Бившият президент Росен Плевнелиев откри Конференцията за лидерство в дигиталната икономика (Digital Economy Leadership Summit), а непосредствено след него председателят на Webit.Foundation Пламен Русев и директорът на Европейския институт за иновации и технологии (EIT) Мартин Кърн разговаряха за дигиталната трансформация и новите технологии в днешна Европа.

Ръководителят на Световния икономически форум за Европа и Евразия Мартина Ларкин говори за същността на Четвъртата индустриална революция, която фундаментално ще промени начина по който живеем, работим и комуникираме.

Съветникът на Европейската комисия Илиас Яковидис изнесе лекция за дигиталните иновации за здравеопазване и грижата за възрастните граждани, както и за начините, по които можем да превърнем обществените предизвикателства във възможности.

Баглан Раймс от AchorFree Inc. говори за свободата в интернет като основно човешко право и нещо, за което всички трябва да се борим.

По време на Конференцията за Интернет на всичко (IoE Summit) изпълнителният директор на Elemental Machines Сридхар Йенгар обясни как хилядите свързани устройства със сензори ще помогнат на научните открития. Според прогнозите на експерти до 2026 г. по света ще има над 300 млрд. свързани устройства, които ще ни дават информация за всяко нещо, което се случва на планетата.

Основателят на Wolfram Research Конрад Волфрам говори за значението на точните науки за бъдещето на работните места, обществото и мениджмънта. По думите му обучението по математика в световен мащаб изостава от технологичното развитие. Той постави ключови въпроси като ролята на хората с развитието на изкуствения интелект и сподели мнението си за това кои умения ще са най-важни в обозримото бъдеще.

Вицепрезидентът на IBM за облачни и мобилни технологии Джонас Джейкъби описа невероятните технологични постижения през последните десет години и отчете факта, че много от тях все още са в ранна фаза и имат ограничено въздействие върху ежедневието ни. За радост всичко това може да се промени фундаментално, стига да осъзнаем в пълна степен възможностите на изкуствения интелект и облачните технологии.

В конференцията за инвестиции бяха засегнати теми като взаимодействията между стартъпи и света на корпорациите, инвестициите във финансовите технологии и инвестиционния климат в Централна и Източна Европа. В дискусиите се включиха инвеститори, като партьорът в IBM Ventures Кристоф Ауев-Велсбах, Джонас Джейкъби, маркетинговият директор на AngelHack Браян Колинс, партньорът в SpeedInvest Майкъл Шустер, партньорът във Flint Capital Сергей Грибов, основателят на H-FARM Маурицио Роси, инвестиционният директор на 3TS Capital Partners Мариус Генея, и инвестиционният директор на iTech Capital Алексей Телнов.

На “Червената сцена” криейтив директорът на DigitasLBi Крис Кларк обясни влиянието на информационните балони в дигиталния свят върху политиката, културата и обществото.

След него колегата му от Axel Springer Михаел Паустиан разказа за процесите на дигитална трансформация в един от най-големите европейски издатели.

Вицепрезидентът на DAC Group за дигитални стратегии Насер Сахул изнесе лекция за пътя към персонализация на съдържанието в дигиталния маркетинг, който преминава през локализиране и достигане до потребителя. Конференцията за здравеопазване (Health & Wellbeing Summit) събра едни от най-влиятелните иноватори в света на медицината. Посетителите на Webit. видяха проф. Шафи Ахмед - първият хирург, излъчил на живо операция чрез очила за виртуална реалност. Неговият стрийм е гледан от над 14 000 студенти по медицина по цял свят. След него на сцената излезе д-р Лиса Латс, ръководител на Watson Health в IBM. Тя представи своята визия за използването на когнитивни технологии за решаването на най-тежките здравни предизвикателства.

Конференцията за Мегатенденции в здравеопазването обедини технологични иноватори, като генералния мениджър на SAP Румяна Тренчева, директорът на Squilline Десислава Михайлова, директорът на JA Bulgaria Милена Стойчева, директорът на Check Point Cardio Ивайло Дачов, д-р Йомер Сака от Deloitte, д-р Стамен Попов от Novartis Oncology, проф. д-р Галина Куртева и проф. д-р Иво Петров от Acibadem City Clinic.

В Софтуерната конференция (Dev Summit) се включиха създателят на MySQL и основател на MariaDB Майкъл “Монти” Видениус, софтуерният инженер на Google Васил Денчев, основателят на Hired Алан Грант, съоснователят на XapiX.io Оливър Там и още редица експерти на световно ниво в тази сфера.