Жп гарите могат да са истински произведения на изкуството. Със сигурност българските гари няма да попаднат в тази класация по обясними причини. Много от вас, мили дами, щом чуят думата гара, си представят едно занемарено, студено помещение. Ние от Dama.bg обаче ще променим вашата представа за жп гарите. Истината е, че в България можем само да си мечтаем за такива гари…
 
1. Гара Chhatrapati Shivaji, Бомбай
Няма как да не поставим начело на класацията именно тази гара. Тя е част от световното наследство на Юнеско от 2004 година. Това е един изключителен пример на готическия ренесанс в Индия с традиционната архитектура на дворците в страната.
Сградата, дело на британския архитект Стивънс, се превръща в символ на Бомбай. Построена е за 10 години. Строителството й започва през 1878 г. Наречена е гара Виктория в чест на кралица Виктория, императрица на Индия. Това е невероятен пример за сливането на двете култури.
 

 
2. Grand Central, Ню Йорк
Намира се в сърцето на Манхатън и всеки ден през нея минават милиони американци. Проектът за строителството й стартира през 1903 година. След 10 години работа и близо 2 млрд. долара, през февруари 1913 година гарата отваря врати.
 
 
3. Гара Lieja Guillemins, Белгия
Новата гара в Лиеха е дело на испанския архитект Сантяго Калатрава. Открита е на 18 септември  2009 година. Изградена е от стомана, стъкло и бетон. Куполът й е с височина 35 метра и дължина 200 метра. Старата гара е датирала от 1852 година. Множество пъти е реновирана. През 1958 година дори построяват нова, която е действаща до създаването на тази от 2009 година.
 

 
4. St. Pancras , Лондон
Това е единствената международна гара в Лондон. Тя е и най-красивата от всички в града. Интересен факт е, че въпреки че Хари Потър се качва на Hogwarts Express от гара King Cross, във филма е снимана вътрешността именно на St. Pancras.
 

 
5. Dunedin, Нова Зеландия
Дънедин е вторият най-важен град в южната част на острова. Населението му наброява 120 000 души и е предимно от млади хора, студенти. В града има активен нощен живот. Освен модерната си част, градът разполага и с красива историческа зона, където се намира и тази жп гара, открита през 1906 година. Твърди се, че това е най-сниманата сграда в цялата страна.
 
 
6. Централна гара Антверпен, Белгия
Това без съмнение е една от най-красивите сгради в Антвеерпен. Ако пристигате в града с влак, задължително отделете малко време, за да разгледате цялата гара. Сградата е построена в периода 1895 - 1905 година. Конструкцията с височина 44 метра и 185 метра дължина е дело на архитекта Клементе ван Богарт. През 2009 година едно американско списание я обявява за четвъртата най-красива гара в света.
 

 
7. Централна гара Милано, Италия
Сегашната гара е открита през 1931 година на мястото на старата Централна гара от 1864 г. Жп гарата в крайна сметка не е изградена в някакъв конкретен стил, а е смесица от много различни стилове, най-вече Арт нуво и Арт деко. Навярно точно на това се дължи очарователната й красота.
 

 
8. Сиркеджи/Sirceci/,  Истанбул
Сиркеджи е главната гара в европейската част на Истанбул. Създадена е, за да посреща митичния Ориент Експрес. Гарата е запазила именно тази екзотична ориенталска атмосфера. Построена е като смесица на европейския и ориенталския стил през 1890 година. В гарата се разполага и ресторантът Orient Express, място, което те кара да мечтаеш за едно друго време.
 

 
9. Atocha, Мадрид
Гарата е създадена през 1851 година. Много пъти е ремонтирана и разширявана. Най-забележителното нещо на гарата е Тропическата градина с над 500 вида растения и животни.
 
 
10. Limoges-Bénédictins, Франция
Без съмнение това е една от най-красивите и интересни жп гари в света. Прилича леко на катедрала с големите си прозорци.
 


11. Lahore, Пакистан
Жп гарата в Лахор е построена от британските колонизатори между 1859 – 1860 година. В крайна сметка обаче фасадата не се харесва на пакистанските управници, най-вероятно заради подчертания британски стил. Затова султан Мохамед прави реконструкция със собствени средства. Гарата има вид на защитно приспособление, защото е построена след въстанията в Индия срещу британците през 1857.
 

 
12. Мапуто, Мозамбик
Навярно това е най-красивата жп гара в Африка. Това е едно истинско произведение на изкуството от началото на ХХ век.
 

 
13. Canfranc, Huesca, Испания
Започва да се строи през 1915 година. През 1928 година започва да функционира, но в периода 1945 – 1949 година гарата е затворена. Днес гарата функционира, но не можете да разгледате цялата й красота, защото се нуждае от ремонт. Въпреки че дори една разходка из самите зали на гарата е достатъчна, това място да ни плени с чара си.
 

 
14. Estação da Luz, Сао Паоло
Тази гара е вдъхновена от викторианската епоха в Англия. Такава, каквато е днес, сградата е построена през 1901 година. В самата гара се намира Музеят на португалския език, открит през 2006 година.